Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Mali ondervraagt verdachten executie Franse journalisten’

In Mali zijn tien verdachten ondervraagd die in verband worden gebracht met de executie van twee Franse journalisten in Kidal, in het noordoosten van het land. Dat heeft een bron bij de politie van Gao laten weten aan persbureau AFP.

Soldaten op het vliegveld van Bamako dragen de kist van een van de journalisten die werden vermoord in Kidal. Frankrijk wil de beveiliging in de regio aanscherpen.
Soldaten op het vliegveld van Bamako dragen de kist van een van de journalisten die werden vermoord in Kidal. Frankrijk wil de beveiliging in de regio aanscherpen. Foto AFP / ECPAD / Gilles Gesquiere

In Mali zijn zo’n tien verdachten ondervraagd die in verband worden gebracht met de executie van twee Franse journalisten in Kidal, in het noordoosten van het land. Dat heeft een bron bij de politie van Gao laten weten aan persbureau AFP.

Mali en Frankrijk werken volgens dezelfde bron samen in het opsporen en identificeren van de daders. Het Franse ministerie van Defensie weerspreekt dat er mensen zijn aangehouden. Een bron dichtbij minister van Defensie Jean-Yves Le Drian liet wel weten dat Franse militairen informatie hebben die hen op het spoor kan brengen van de moordenaars van Ghislaine Dupont en Claude Verlon.

De journalisten van Radio France Internationale werden zaterdag in koelen bloede vermoord nadat zij een leider van de Touaregrebellen hadden geïnterviewd in Kidal. De stad staat onder controle van deze rebellen.

De executie is nog door niemand opgeëist. De Franse radiozender Europe 1 meldde vanochtend dat er vijf verdachten waren opgepakt in twee kampen van de Nationale bevrijdingsbeweging voor Azawad, MNLA. Frankrijk stuurt volgens de zender politieagenten naar hoofdstad Bamako voor onderzoek.

Lichamen journalisten in Bamako, Hollande wil door in Mali

De lichamen van Dupont en Verlon zijn gisteravond overgebracht naar Bamako, op vijftienhonderd kilometer afstand van Kidal.

De Franse president Hollande liet alvast weten vastberaden te zijn “de gemeenschappelijke strijd tegen terrorisme” te vervolgen en te winnen.

Frankrijk begon in januari met een militaire interventie in haar voormalige kolonie, om jihadisten en Touaregrebellen te verdrijven uit Noord-Mali. Separatistische rebellen zijn echter weer naar dat gebied teruggekeerd.

Nederland maakte afgelopen week bekend 368 militairen naar het gebied te sturen, als onderdeel van de VN-missie in Mali.