Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Libische rebellen drongen door tot EU-kantoor in hotel Tripoli

Bij de gijzeling van de Libische premier in oktober kwamen rebellen ook in ruimtes van de EU-missie. Wat namen ze mee?

De gewapende mannen die op 10 oktober de Libische premier Ali Zeidan uit hotel Corinthia in Tripoli haalden en acht uur lang vasthielden, zijn tijdens de aanval ook de EU-missie in hetzelfde hotel binnengedrongen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Europese Commissie vanochtend, naar aanleiding van berichtgeving hierover in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland.

Volgens de woordvoerder van EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton zijn de overvallers, toen zij het hotel doorzochten, in de „controlekamer’’ geweest van Argus, het bedrijf dat belast is met de beveilig van de EU-missie. Met de leden van de EU-missie zelf is volgens de woordvoerder geen contact geweest. „Die bevonden zich in hun kamers.” De zogenoemde EUBAM-missie adviseert de Libische autoriteiten op het gebied van grensbewaking, met het oog op illegale migratie en wapensmokkel. De beveiligingsmaatregelen rond de missie zijn aangescherpt, aldus de woordvoerder.

De Portugese socialist Ana Gomes, lid van het Europees parlement, spreekt van een „zeer ernstig incident” en wil vandaag Ashton om opheldering vragen. Zij is zeer ontstemd dat de leider van de EUBAM-missie, de Fin Antti Hartikainen, er geen melding van heeft gemaakt toen hij op 14 oktober het Europees Parlement bijpraatte over de missie. De EU heeft na het incident overwogen EUBAM uit Libië terug te trekken en de missie te verplaatsen naar Malta. Maar vanwege logistieke problemen (dagelijks op en neer vliegen naar Libië) besloot zij uiteindelijk de missie toch in Libië te laten. Op dit moment zijn er 40 personen aan verbonden. Dat aantal wordt binnenkort verdubbeld.

Volgens Bureau Buitenland zijn uit de controlekamer kogelvrije vesten, vuurwapens, computers, communicatieapparatuur en documenten meegenomen – het radioprogramma baseert zich op bronnen dichtbij de missie. Volgens Ashtons woordvoerder zijn alleen „twee kogelvrije vesten” meegenomen, beide eigendom van Argus, en verder niets. Ook Herman Baumgartner, directeur van Argus, ontkent dat meer spullen zijn meegenomen.

De groep die Zeidan meenam is bekend onder de naam Operatiekamer van de Libische Revolutie. De groep, die ooit streed tegen kolonel Gaddafi, eiste vorige maand de tijdelijke gevangenneming van de Libische premier vanwege diens rol bij de arrestatie van een topfiguur van Al-Qaeda door de VS vlak daarvoor.