Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Lage opkomst en geweld bij verkiezingen

Foto AFP

Twee Servische Kosovaren wachten tot ze hun stem kunnen uitbrengen bij de lokale verkiezingen gisteren in Kosovo. Die waren een test voor de pogingen om de betrekkingen van het onafhankelijke Kosovo met het voormalige moederland Servië te normaliseren. Volgens een akkoord waarin de Europese Unie heeft bemiddeld, zou het bestaande, door Servië betaalde bestuursapparaat in het noorden van Kosovo ontmanteld worden. Daarvoor in de plaats zou een vrij, autonoom lokaal bestuur in het noorden komen, dat uiteindelijk onder toezicht moet komen van de hoofdstad Pristina, en daarmee van de Albanese meerderheid. De opkomst in de vier gemeenten in het noorden was volgens de eerste gegevens laag, rond de 25 procent. Bovendien werd aan het eind van de dag een aantal stembureaus in Mitrovica, de belangrijkste stad in het noorden, aangevallen en gedeeltelijk vernield. Dat geweld en de lage opkomst laten volgens waarnemers zien dat veel Servische Kosovaren het akkoord verwerpen.