Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Kerry in Saoedi-Arabië - onderstreept gezamenlijke doelen

John Kerry met de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Prins Saud al-Faisal, in Riad.
John Kerry met de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Prins Saud al-Faisal, in Riad. Foto AP / Jason Reed

De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië hebben nog steeds veel gezamenlijke doelen waar zij samen voor strijden, zoals een einde aan de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag gezegd in Riad, meldt AP. Hij is daar om de banden tussen de landen weer aan te halen.

De verhoudingen tussen de VS en het olierijke koninkrijk waren de afgelopen tijd behoorlijk bekoeld. Saoedi-Arabië vindt dat de Amerikanen het land niet genoeg bijstaan in haar machtsstrijd in de regio. Kerry leek zijn gastheren tijdens de persconferentie te willen geruststellen.

De minister benadrukte dat de band strategisch en duurzaam is. Beide landen streven naar vrede in Syrië en steunen de oppositie daar, zegt Kerry.

“We zullen niet aan de zijlijn blijven staan.”

Kerry’s zalvende woorden komen na frustratie Saoedi-Arabië

Kerry wil ook met Saoedi-Arabië samenwerken voor de “economische transformatie” in Egypte. Tegelijk benadrukte hij dat de VS nooit zouden toekijken terwijl Iran kernwapens ontwikkelt.

De laatste maanden is de frustratie over het Amerikaanse Midden-Oosten-beleid bijna overgekookt, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Saoedi-Arabië hoopte dat president Obama na de gifgasaanval in Damascus eindelijk militair zou ingrijpen in Syrië, maar hij krabbelde op het laatste moment terug. Daarna zagen de Saoedi’s met lede ogen aan hoe het charmeoffensief van hun aartsrivaal Iran door Amerika welwillend werd ontvangen. Ten slotte verminderden de VS de militaire steun aan het nieuwe Egyptische regime vanwege de bloedige aanpak van de Moslimbroederschap, die Saoedi-Arabië juist toejuichte.

In oktober weigerde het land zelfs een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad. Behalve een uiting van frustratie over de machteloosheid van de Veiligheidsraad, was het ook een waarschuwing aan trouwe vriend Amerika, schreef Midden-Oostenredacteur bij NRC Toon Beemsterboer vorige maand in de krant.