Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Instellingen blij met plan Bussemaker

Eindelijk. Dat is de reactie van de belangrijkste brancheverenigingen in de cultuursector op het voornemen van minister Jet Bussemaker (Cultuur, PvdA) om vanaf 2017 prestaties uit het verleden meer gewicht te geven dan toekomstplannen bij de subsidieverlening. „Grote instellingen in de basisinfrastructuur houden die cijfers al jaren bij en we hebben ons lang verbaasd dat er zo weinig mee werd gedaan”, zegt voorzitter Jet de Ranitz van Kunsten ’92 waarbij bijna 400 instellingen zijn aangesloten. „Het is goed dat ze de criteria gaat stroomlijnen met de gemeenten.”

Vrijdag stuurde de minister een brief naar de Tweede Kamer over het subsidiebeleid vanaf 2017. Daarin stuurt ze ook aan op zelfevaluatie op kwaliteit door de rijksmusea, symfonieorkesten en grote dans- en theatergezelschappen. „De instellingen zijn daar aan toe”, zegt voorzitter Erik Akkermans van koepelorganisatie Federatie Cultuur. „Sommige gemeenten hebben zelfevaluatie al gebruikt bij de beoordeling, naast een visitatiecommissie. Dat is goed bevallen.”

De rijksmusea kwamen bij de subsidie voor de huidige periode in aanvaring met het ministerie en de Raad voor Cultuur, omdat de raad de prestatiebeoordelingen van visitatiecommissies negeerde. „Deze verschuiving is logisch”, zegt directeur Toine Berbers van de Vereniging van Rijksmusea. „Maar we moeten nog wel afwachten hoe de verhouding precies wordt tussen de objectieve graadmeters en het artistieke oordeel dat de Raad voor Cultuur nog moet vellen.”

Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur, noemt de voorstellen interessant. „Het betekent dat wij alle instellingen gaan bezoeken en op dezelfde manier gaan beoordelen.” Tot nu toe was er voor elke instelling een andere visitatiecommissie.

Alleen de kleinste instellingen in de basisinfrastructuur, de presentatieinstellingen voor beeldende kunst, hebben bedenkingen. „Beoordeling op prestaties werkt voor de podiuminstellingen misschien goed, maar de beeldende kunstsector zit anders in elkaar”, zeg Arno van Roosmalen van branchevereniging De Zaak Nu.