Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Inholland moet diploma geven ondanks onvoldoende

Hogeschool Inholland moet een diploma geven aan een studente ondanks dat haar afstudeerscriptie met een onvoldoende is beoordeeld. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald in een kort geding dat de studente had aangespannen.

De vestiging van Hogeschool InHolland in Den Haag in 2011.
De vestiging van Hogeschool InHolland in Den Haag in 2011. Foto ANP / Valerie Kuypers

Een studente die een onvoldoende kreeg voor haar afstudeerscriptie, moet van de rechter toch een diploma krijgen van Hogeschool Inholland. De studente krijgt daarnaast een schadevergoeding van 5500 euro, heeft de rechtbank in Den Haag vandaag besloten.

De studente Media en Entertainment Management spande een kort geding aan tegen de hogeschool, nadat de beoordeling van haar afstudeerscriptie was bijgesteld van voldoende naar een onvoldoende. Inholland weigerde daarna het getuigschrift uit te reiken.

De vrouw had in juli 2009 een voldoende gekregen voor haar eindscriptie, maar kreeg nog geen diploma omdat een ander werkstuk nog moest worden nagekeken. Inholland kwam in 2011 in de problemen, nadat bleek dat studenten soms onterecht een diploma hadden ontvangen. Een van de bekritiseerde studies was Media en Entertainment Management in Haarlem. De onderwijsinspectie en de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie beoordeelden het werk van de studente in 2010 en 2011 met een onvoldoende.

Eerder gaf het College van Beroep voor de Examens de studente tot drie keer toe gelijk. De rechter is nu tot hetzelfde oordeel gekomen. Als Inholland de toetsuitslag had willen herzien, had de hogeschool het werk moeten laten nakijken door een examinator. Dat lijkt niet te zijn gebeurd, stelt de rechtbank.