Ik zet het liefst computers in elkaar

Veerle de Monchy (17) 5 HAVO, Gerrit Rietveld College (technasium)

‘Ik vind het leuk om met computers te werken, maar vooral om dingen te maken. Er zijn bij mij op school mensen die software kunnen schrijven, maar ik heb dat nooit geleerd. Ik ben meer van het bouwen. Ik houd ervan computers uit elkaar te halen en ze weer in elkaar te zetten. Programmeren laat ik meestal aan anderen over. Later wil ik graag iets met het bouwen van machines doen, het liefst ook met chemie. Ik wil eigenlijk proberen machines te bouwen voor chemische reacties, om medicijnen te produceren.

Op het Technasium kom je in aanraking met dingen die je anders nooit zou zien, zoals verschillende soorten zonnepanelen of de ontwikkeling van windmolens. Ik ben van school gewisseld, twee jaar geleden ben ik hierheen gekomen. Het was even wennen. Je leert hier niet alleen problemen oplossen, maar ook denken in nieuwe wegen. Bij het eerste project dat ik deed, mochten we een ruimte inrichten in de bibliotheek van de Universiteit Utrecht. Mijn groepje had bedacht om een tuin in de universiteit te maken. We kregen te horen dat we groter moesten denken. Toen dacht ik: nog groter dan dít?”