Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Ik werkte in Australië als een soort cowgirl

Lineke Boogerd (32 jaar)

Was twee jaar en één maand onderweg

Sluit niet uit dat ze later op Tonga of in Nieuw-Zeeland gaat wonen

„Minimaal vier maanden ga ik weg, maximaal een jaar. Dat was mijn plan. Op Schiphol werd ik uitgezwaaid door vrienden en vriendinnen, iedereen janken. ‘Over vier maanden ben ik terug hoor’, zei ik toen. Maar dan ga je reizen, ontmoet je allemaal nieuwe mensen, constant nieuwe indrukken. Ik wilde helemaal niet naar huis.

„Ik had een leuke baan en een huisje in Leiden. Totdat ik eruit moest van de woningbouwcorporatie. Het is altijd een droom geweest om te reizen of een tijdje in het buitenland te wonen. Ik doe het nu, anders doe ik het nooit, dacht ik.

„Ik begon in Mozambique en Zuid-Afrika. Ik werkte in Australië als een soort cowgirl, tussen de beesten. Eén keer in de twee weken naar rodeo’s vliegen met een helikopter. Waar krijg je nou zo’n kans? Toen kreeg ik een uitnodiging om op Tonga te werken als duikinstructeur. Zwemmen met bultruggen, dat werd mijn beroep.

„Ik miste familie en vrienden wel. Maar als je thuiskomt en je bent bijgepraat, dan is het weer als vanouds, alsof je niet weg bent geweest. Op reis maak je constant nieuwe dingen mee, krijg je nieuwe uitdagingen. Daarom wilde ik liever doorreizen.

„Wat me opbrak was een gebrek aan stabiliteit. Je bouwt niets op, zeker niet als je van hostel naar hostel gaat. Daarom ben ik langer op Tonga gebleven, maakte daar vrienden. Maar die zeg je op een dag ook weer vaarwel. Ik wil nu voorlopig op één plek blijven.

„Het reizen heeft me veel vrijheid gegeven. Hier denken we vaak in het stramien van school, studeren en dan werken tot je vijfenzestigste. Nu weet ik dat ik kan doen wat ik zelf wil, ik zit niet vast in een hokje. Ik hoef niet in Nederland te blijven.”