Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

‘Ik weet niet of ik dit wel kan’ - zo wanhopig was Obama tijdens presidentsrace

“I just don’t know if I can do this.” President Barack Obama is tijdens de voorbereidingen het tweede debat in de race voor de presidentsverkiezingen van 2012 op een gegeven moment de wanhoop nabij nadat vele uren ‘mock debates’ geen goede resultaten opleverde.

Mitt Romney en Barack Obama tijdens het tweede debat voor de verkiezingen van 2012.
Mitt Romney en Barack Obama tijdens het tweede debat voor de verkiezingen van 2012. Foto EPA / Justin Lane

“I just don’t know if I can do this.” President Obama is de wanhoop nabij tijdens de voorbereidingen voor het tweede debat in de presidentsrace van 2012. Het eerste debat heeft hij verknald en vele uren oefenen met ‘mock debates’, oftewel fictieve debatjes, leverde geen goede resultaten op.

Deze week verschijnt een nieuw boek van Mark Halperin en John Heilemann over de campagne van het Obama-kamp voor de verkiezingen van 2012. Eerder verscheen er al een primeur uit het boek op de website van The New York Times. Tijdens de campagne zouden topadviseurs van Obama hebben gespeeld met het idee om vicepresident Joe Biden te vervangen voor Hillary Clinton.

New York Magazine kreeg van de auteurs een fragment uit het boek en publiceerde het acht pagina’s lange verhaal online. Het geeft een mooi inkijkje in de voorbereidingen voor het tweede debat tussen Obama en Romney.

Het eerste debat verloopt verschrikkelijk voor Obama’s kamp.

‘Nasty Obama’

De voorbereidingen voor het tweede debat gaan niet bepaald beter. Tijdens sleutelmomenten, waarbij de debatten minutieus worden nagespeeld met John Kerry als Mitt Romney komt ‘nasty’ Obama naar boven die vlijmscherpe opmerkingen maakt en gezichten trekt die niet passend zijn.

Op het dieptepunt in de voorbereiding besluiten enkele topadviseurs Obama tijdens een besloten vergadering uit te leggen hoe de situatie er voorstaat.

“We’re here, Mr. President, because we need to have a serious conversation about why this isn’t working and the fundamental transformation we need to achieve today to avoid a very bad result tomorrow night. [...] Candidly, we need to figure out why you’re not rising to and meeting the challenge—why you’re not really doing this, why you’re doing … something else.”

‘Guys, i’m struggling’

Dan volgt een reactie die de topadviseurs zich waarschijnlijk nog lang zullen herinneren:

“Guys, I’m struggling. Last night wasn’t good, and I know that. Here’s why I think I’m having trouble. I’m having a hard time squaring up what I know I need to do, what you guys are telling me I need to do, with where my mind takes me, which is: I’m a lawyer, and I want to argue things out. I want to peel back layers. [...] “I just don’t know if I can do this.”

Lees het hele verhaal over de worsteling van Obama bij New York Magazine (6.907 woorden, ongeveer 31 minuten leestijd).