Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Ik miste toch een doel in mijn leven

Trevor Styles (45 jaar)

Was 6,5 jaar onderweg

Bezocht meer dan veertig landen en alle continenten, behalve Antarctica

„Zes jaar uit een koffer leven, ik had er geen problemen mee. Ik deed niet aan sightseeing. Ik zocht een plaats die ik leuk vond, ontmoette er mensen en bleef er een tijdje. Ik bleef in Indonesië eens vier maanden in hetzelfde hotel. Zo creëerde ik een thuis tijdens mijn reis.

„Gek genoeg reisde ik pas op mijn dertigste voor het eerst. Een vriend haalde me over. Zeven jaar later ben ik uit Canada vertrokken. Ik had mijn baan als manager in een restaurant opgezegd, ik was toe aan een nieuwe ervaring. Belangrijker: ik had het surfen ontdekt. Ik wilde er heel goed in worden, dat heb ik bij alles wat ik doe.

„Ik bezocht de beste surfspots en rond Kerst ging ik naar huis om familie en vrienden te zien. Ik maakte dan de balans op en dacht steeds: ik kan nog wel een jaar reizen. Ik leefde van de huuropbrengsten van mijn vastgoedinvesteringen.

„Als ik in Canada ben, denk ik alleen aan geld verdienen. Dat verandert als ik wegga, ik ontspan. Naast het surfen vind ik het prachtig om onderweg steeds nieuwe mensen te ontmoeten, andere culturen te leren kennen. Dat hield me al die jaren gaande.

„Maar na 6,5 jaar kelderden de aandelen die ik bezat. Ik verloor veel geld. Maar eigenlijk was ik toch al klaar om een thuis te hebben. Mijn eigen plek met mijn spullen en niet mijn koffer. Ik zocht ook een doel, ik bouwde niets op.

„Het moeilijkste van het thuiskomen was een manier vinden om te ondernemen en mijn vrijheid te behouden. Dat is deel van mijn leven, ik stop nooit met reizen. Ik ben een schildersbedrijf begonnen. Ik werk keihard in de lente en zomer, de overige vijf maanden ben ik onderweg. Er zijn wel dingen die ik daardoor niet zal meemaken. Een gezin stichten: het is wel bij me opgekomen. Op mijn 32ste was ik verloofd. Maar dat reizen heel belangrijk zou worden in mijn leven, wist ik toen al diep van binnen.”