Ik ben niet zijn perfecte leerling

„Dat software het beste werkt als je het openbaar maakt, heb ik geleerd van de Finse informaticus Linus Torvalds. Hij is de grote man achter Linux, een besturingssysteem dat volledig wordt gebouwd en ondersteund door gebruikers. Het is gratis te downloaden en iedereen kan het verbeteren.

„Kom je in een gesloten besturingssysteem als Windows iets tegen wat je niet zint, dan kun je alleen maar klagen en dat maakt het heel log. Linux is constant in ontwikkeling en daardoor werkt het veel sneller en beter: 92 procent van de 500 snelste computers ter wereld draait bijvoorbeeld op Linux. Het is bijna onvoorstelbaar dat het al zo lang goed gaat. Maar aan de andere kant: voor hackers is een open systeem veel minder interessant, want er is weinig lol aan te beleven.

„Wat ik ook geleerd heb van Torvalds is dat je software al in een heel vroeg stadium openbaar moet maken. Zo dwing je af dat je niet eeuwenlang gaat ontwikkelen voordat je test of bepaalde software überhaupt wel handig en bruikbaar is. Met mijn bedrijf zijn we bijvoorbeeld net begonnen aan een nieuw schietspelletje waarvan we meteen een betaversie starten die iedereen kan spelen. Daarmee zeggen we: jongens, dit is ons spelletje, het is nog lang niet af, maar je mag het vast spelen en laat ons weten wat je ervan vindt.

„Torvalds is mijn opensource-goeroe, maar ik vrees dat ik niet zijn perfecte leerling ben omdat ik voor mijn spelletjes wel geld vraag. Aan de andere kant: de engine van de spelletjes, het hart, maak ik wel altijd open source. Ik vind het belangrijk om iets terug te geven. En zo kunnen anderen er weer spelletjes van maken die ik misschien leuk vind om te spelen.”

    • Adinda Akkermans