Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hooijmaijers voor meer zaken vervolgd

Ton Hooijmaijers, voormalig VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, op archiefbeeld.
Ton Hooijmaijers, voormalig VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, op archiefbeeld. Foto ANP / Olaf Kraak

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt ook vervolgd voor zaken die in 2004 hebben gespeeld. De officier van justitie kwam vandaag op de zitting met een wijziging van de tenlastelegging, meldt RTV Noord-Holland.

In eerste instantie werd alleen het handelen van Hooijmaijers meegenomen toen hij gedeputeerde was, van 2005 tot 2009.

Hooijmaijers was in 2004 lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Het Openbaar Ministerie wil die periode meenemen omdat hij toen contractafspraken zou hebben gemaakt over betalingen die hij ontving toen hij gedeputeerde was.

De oud-gedeputeerde en zijn advocaat waren het zelf niet eens met de beslissing van justitie. De rechtbank in Haarlem stemde echter toch in met het voorstel van het OM.

De 52-jarige oud-politicus staat terecht voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zou ruim anderhalf miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen. (Novum)