Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hoe veilig is thuiswerken met broncode software?

Illustratie Tjarko van der pol

Een softwareprogrammeur (40) uit het oosten van het land werkt bij een klein softwarebedrijf. Zij verdienen vooral aan de broncode van hun software. „Die broncode mag de deur niet uit. De server waar de code op staat, is niet toegankelijk van buitenaf. Nu wordt er door de programmeurs ook niet vanuit huis gewerkt. Maar wat als een van ons toch een keer thuis wil werken? Als programmeur moet je dan bij de code kunnen, maar die meenemen of van buitenaf bereikbaar maken, is erg gevaarlijk. Hoe moeten we hiermee omgaan?”

Pepijn Janssen werkte bij het KLPD en Europol, en heeft nu een bedrijf in malwarebeveiliging. In zijn bedrijf heeft hij met dezelfde kwestie te maken. „We zijn erg voorzichtig met onze code en doen er alles aan dat die niet gestolen of gemanipuleerd kan worden. Toch hebben we programmeurs in dienst die productiever zijn als ze ook thuis kunnen werken. Om de beveiliging te garanderen en de productiviteit te bevorderen, willen wij hier wel aan meewerken, maar dan wel op een computer van het bedrijf met dezelfde beveiligingsmaatregelen als hier in het lab.”

Werknemers moeten een contract ondertekenen dat de computer niet voor andere doeleinden wordt gebruikt dan voor het werk, en dat niemand anders die computer gebruikt, zegt Janssen. „De meeste werknemers zijn zich zeer bewust van veiligheid en zouden zelf een veilige setup kunnen bouwen, maar de verantwoordelijkheid hiervoor hoort bij het bedrijf te liggen. Je kunt het niet aan klanten verkopen dat er een lek ontstaat door een thuiswerkende werknemer.”

Volgens Wouter Dammers, juridisch adviseur bij ICTRecht, ligt het auteursrecht van een broncode dat door de werknemer is geschreven altijd bij het bedrijf waar die werknemer in dienst is. „Mocht de broncode op straat komen te liggen, dan kan een bedrijf stappen ondernemen tegen iedereen die het zonder toestemming gebruikt.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere