Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Het vaarwater van 50Plus

50Plus bevindt zich weer in rustiger vaarwater, zo beweerde deze partij over zichzelf dit weekeinde op haar website. Die hoop put de jonge partij uit het gegeven dat oprichter en Eerste Kamerlid Jan Nagel zaterdag opnieuw tot voorzitter is gekozen, al was dat in strijd met het partijreglement.

Na het echec rond partijleider en Tweede Kamerlid Henk Krol, het geruzie over deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen en conflicten met bestuursleden die opstapten of werden weggestuurd, kan het moeilijk nog onstuimiger worden bij deze ouderenpartij.

Wellicht helpt het dat Nagel enkele getrouwen in het nieuwe partijbestuur om zich heen weet. Zoals Maurice Koopman, voormalig voorzitter van de VARA, de omroep waarvoor ook Nagel jarenlang werkzaam was. Hij maakte Koopman bovendien mee als wethouder voor Leefbaar Hilversum, een van de vijf partijen die Nagel heeft opgericht of heeft trachten op te richten, nadat hij de PvdA – hij behoorde tot stroming Nieuw Links – de rug had toegekeerd.

Het was voormalig Journaal-verslaggever Erik Boshuijzen, tot voor kort opponent, die zaterdag in het Hilversumse theater Gooiland Nagel in het zadel hielp. 50Plus oefent blijkbaar aantrekkingskracht uit op medewerkers die het omroepbestel lang geleden dienden. Oud-presentator Koos Postema was al eens provinciaal lijstduwer voor 50Plus.

De ruzies binnen 50Plus roepen herinneringen op aan interne scheuringen waaraan ouderenpartijen in de jaren negentig ten onder gingen. Of de 74-jarige Nagel, voorlopig voorzitter tot het voorjaar van 2014, in staat is de eenheid in de partij te herstellen, staat te bezien . Hij heeft in het verleden laten zien dat vuurtje stoken hem aanzienlijk beter afgaat dan brandjes blussen.