Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Halloween met jazz en jihadisten in Syrië

Het kan u niet zijn ontgaan dat het vorige week Halloween was. Niet alleen wegens de files van in oude lakens gehulde kinderen die aanbelden om snoep te eisen, maar ook al wegens de breed belichte protesten van boze SGP-wethouders en andere orthodoxe christenen tegen het griezelfestijn. Dat duivelse Halloween heeft zich immers vanuit Amerika over de hele wereld vertentakeld.

Maar mij verbaasde toch een aankondiging van het Syrische staatspersbureau SANA op 30 oktober van „de voorstellingen en Halloween-partijen van vanavond in Damascus”.

Halloween in Damascus! Bijvoorbeeld in de Platinum Club. „Hou je adem in! Begint om 7 uur.” Met een smakelijke afbeelding van een beeldschone vampier. In de Baal kelder was trouwens een gedichten-en-wijn-avond, het Oxygen-trio verzorgde live jazz en flamenco in het Hamra-theater en het Nationaal Symfonie Orkest speelde in het Operagebouw.

Net doen alsof er niets aan de hand is. De Titanic die met het strijkje spelend ten onder gaat.

Ik zeg zeker niet dat het regime van Bashar al-Assad morgen uit Damascus wordt verdreven. Assad houdt het nog wel even. Maar normaal is natuurlijk anders.

Bedenk: tien dagen geleden werd de hele stad in het donker gezet nadat rebellen een gasleiding naar een elektriciteitscentrale hadden opgeblazen. Damascus ligt bijna dagelijks onder mortiervuur vanuit de verarmde voorsteden waar rebellen bijna sinds het begin van de opstand in maart 2011 verschanst zitten. De afgelopen maand werden bij zulke mortieraanvallen zeker vijftig doden gemeld, hoofdzakelijk burgers. De Centrale Bank is door mortiergranaten getroffen, evenals het Iraakse consulaat. Bij het gebouw van de staatstelevisie is een zelfmoordaanslag gepleegd. In plaats van toeristen zitten er ontheemden in de grote hotels.

De Wall Street Journal meldde juist dat jihadisten en andere extremisten nu ook snel aan kracht winnen onder de rebellen in de voorsteden van de hoofdstad. Tot dusverre waren die vooral sterk in gebieden in het noorden en oosten van het land waar rebellen de macht hebben.

Bij Damascus gaat het met name om het Leger van de Islam van Zahran Alloush, dat de Saoedische autoriteiten met geld en wapens aan het opbouwen zijn. Alloush is bekend van uitspraken als: „de islam kan niet aan de macht komen via democratie zoals druiven niet uit doornen komen”. Ook de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (de Levant) en het Nusra-front, beide onversneden Al-Qaeda-filialen, steken de kop op rond Damascus. Het regeringsleger slaagt er maar niet in weer greep te krijgen op de voorsteden, ondanks gebruik van gifgas en uithongeringstactieken.

Toch Halloween. Maar de Kentucky Fried Chicken heeft zijn deuren gesloten. Niet wegens de mortiergranaten of de nadering van jihadisten. De kip is op.

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert en scheidt op deze plek iedere maandag de feiten van de hypes.