Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Gniffelzinnetjes met superieur naturel gespeeld

De man en de vrouw zijn al jarenlang getrouwd en houden nog steeds van elkaar. Maar ze hebben wel afgesproken dat het een open relatie zal zijn. Op voorwaarde dat ze elkaar geen bijzonderheden over de anderen zullen vertellen. „We weten dát het gebeurt”, luidt hun motto, „maar we hoeven niet te weten wát er gebeurt”. En alles lijkt goed te gaan. Tot de vrouw min of meer per ongeluk iets over zijn minnares te horen krijgt – dan staat hun hele kaartenhuis opeens op instorten.

Fiftyfifty is het toneelschrijversdebuut van columniste Aaf Brandt Corstius, in opdracht van de in dramatische Kleinmalerei gespecialiseerde toneelgroep mugmetdegoudentand. Marcel Musters en Lies Visschedijk spelen het stel, met een superieur naturel dat tot in alle details een waarachtig beeld oproept van zo'n hedendaagse relatie.

Net als de tekst, waarin de schrijfster een groot talent toont voor het schrijven van dialogen in de tragikomische Peter van Straaten-traditie. Met een onderhuids soort ironie, die de ernst niet tenietdoet, en een scherp oor voor gniffelzinnetjes als: „Dus jij zit ermee dat ik er niet mee zit?” Bovendien weten de spelers ook een paar momenten van tederheid geloofwaardig te maken.

Als de intrige eenmaal goed op gang is, wordt het echter lastig op een apotheose af te stevenen. Via een kunstgreep creëert Brandt Corstius een directe confrontatie tussen de getrouwde vrouw en 's mans minnares, die de stoom van de ketel moet halen. Maar een stijlbreuk is dat wel.

Henk van Gelder