Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

F-16 beschadigt controletoren Vlieland met kanon

Een F-16 op archiefbeeld.
Een F-16 op archiefbeeld. Foto ANP

Een F-16 heeft met zijn boordkanon de controletoren van het militaire oefengebied de Vliehors op Vlieland beschadigd. Het ongeluk gebeurde vanmiddag toen het jachtvliegtuig op een gronddoel vuurde, maar de toren raakte, meldt Defensie.

Er is alleen sprake van materiële schade. De luchtmacht onderzoekt wat er precies is gebeurd, laat Defensie weten.

De Vliehors is het enige oefengebied in Nederland waar vliegers van de luchtmacht en NAVO-partners mogen oefenen met munitie en explosieve ladingen. In het gebied wonen weinig mensen en het heeft een relatief vrij luchtruim.

Het is niet de eerste keer dat er een ongeluk gebeurt op dit oefengebied.