Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ernst Jansen stort gefraudeerde 88.000 euro terug

De meervoudige kamer (vlnr; mr. G.J Stoove, voorzitter mr. S.M.M Bordenga, mr. J. Wentink en H.J. ter Haar) in de zaak tegen Ernst Jansen.
De meervoudige kamer (vlnr; mr. G.J Stoove, voorzitter mr. S.M.M Bordenga, mr. J. Wentink en H.J. ter Haar) in de zaak tegen Ernst Jansen. Foto ANP / Vincent Jannink

Het bedrag van ruim 88.000 euro dat de Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen ontvreemdde van een stichting waarvan hij voorzitter was is teruggestort. Dat zei Jansen vandaag in de rechtbank van Almelo. De Stichting The Human Brainstem Project bevestigt dat.

Jansen gebruikte het geld, dat bedoeld was voor neurologisch onderzoek, voor privédoeleinden. Het ging dan bijvoorbeeld om de huur, boodschappen, benzine en juwelen, meldt onze correspondent Annette Toonen vanuit de rechtbank.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Verduisterd onderzoeksgeld door #JansenSteur ook besteed aan boodschappen, huur en juwelier.

‘Dit kan iedereen overkomen’

Hoe het zover kwam, kon Jansen niet goed onder woorden brengen. Het was in ieder geval geen vooropgezet plan toen hij in 2000 de stichting oprichtte. Dat hij het geld ontvreemdde en er goed van leefde gaf hij vorige week ook toe in een vraaggesprek in NRC Handelsblad.

Het zou volgens Jansen iedereen kunnen overkomen, zo zei hij in de rechtbank, meldt persdienst Novum.

“Ik heb u gezegd dat ik de weg kwijt was. Je overschrijdt normen en je komt heel snel in het ziekelijke terecht. Ook bij mensen die het goede bedoelen en het hart op de goede plek hebben. Dat is mij dus overkomen.”

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Rechter: waarom professor #JansenSteur, u was geen professor? Jansen: was overwaardering van mijzelf. Ziekelijk.

Jansen moet zich verantwoorden voor 21 feiten

De rekening waarvan het geld werd gestolen stond op naam van de stichting, maar werd in de praktijk beheerd door Jansen. De rekeningafschriften gingen naar Jansens privéadres. De fraude is een van de 21 feiten waarvoor Jansen zich in een rechtszaak voor moet verantwoorden.

Vandaag is in Almelo de inhoudelijke behandeling begonnen van de rechtszaak tegen Jansen, de grootste medische strafzaak ooit. Jansen staat terecht voor het stellen van verkeerde diagnoses, het onnodig voorschrijven van zware medicijnen, het vervalsen van receptenbriefjes en verduistering van 88.000 euro. Voor de omvangrijke zaak zijn vijftien zittingdagen uitgetrokken. De rechtszaak moet voorkomen dat de voormalig specialist van het Medisch Spectrum Twente ooit nog als arts werkt.