Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Einde dreigt voor Frans filmfestival

Het Franse filmfestival in Nederland, Ciné Premières, begint aan zijn laatste jaar. Organisator Groninger Forum vindt het een ‘nichefestival’ en wil meer documentaires.

Ciné Premières biedt voorpremières van Franse films, zoals Grand Central metLéa Seydoux (links), een van de actrices uitLa vie d’Adèle.
Ciné Premières biedt voorpremières van Franse films, zoals Grand Central metLéa Seydoux (links), een van de actrices uitLa vie d’Adèle.

Het zeventiende filmfestival Ciné Premières, dat woensdag 6 november begint, is tevens het laatste. Het festival brengt een week lang Franse films in bioscopen in onder meer Amsterdam, Den Haag en Groningen.

De dreigende opheffing van het festival is het gevolg van een koerswijziging van het Groninger Forum, een van de organiserende partijen van Ciné Premières. Deze culturele organisatie richt vanaf nu alle aandacht op de opening van het gelijknamige Groninger Forum, een ambitieus tien verdiepingen tellend nieuw cultureel centrum in het hart van Groningen, met onder meer bioscopen, expositieruimtes en een grand café. Het Groninger Forum, dat in 2017 af moet zijn, wil zich richten op het in Groningen uitbouwen van het International Documentary Festival IDFA uit Amsterdam, aldus Dirk Nijdam, interim-directeur van het Groninger Forum. In december is in Groningen al een beperkte IDFA-editie te zien, maar vanaf 2017, als het Groninger Forum open gaat, hoopt Nijdam dat het IDFA ook in Groningen groot wordt.

Vandaar dat het Groninger Forum wat filmfestivals een punt zet achter Ciné Premières: Nijdam noemt het Franse filmfestival een nichefestival dat een te kleine groep mensen bedient.

Ciné Premières-programmeur Henk Klein Wassink betreurt de koerswijziging: „Het is jammer voor de Franse cinema in Nederland. Veel films waren de afgelopen jaren alleen dankzij Ciné Premières in Nederland te zien.” Van de ongeveer dertig films die tijdens de laatste editie te zien zijn, vormen twintig tijdelijke import, de rest bestaat uit voorpremières van films die later in het jaar regulier in de Nederlandse bioscoop gaan draaien – zoals Grand Central met Léa Seydoux, een van de actrices uit La vie d’Adèle. Adèle Exarchopoulos, de andere actrice uit het veelbesproken, Gouden Palm-winnende lesbische liefdesdrama, speelt de hoofdrol in de prijswinnende debuutfilm Des morceaux de moi.

Het Franse filmfestival, van 6 t/m 13 november in diverse steden, brengt ook een eerbetoon aan de eerder dit jaar gestorven actrice Bernadette Lafont. In Paulette, in Frankrijk goed voor 1 miljoen bezoekers, speelt Lafont een omaatje dat wiet gaat dealen in een Parijse banlieue om haar karige pensioen aan te vullen. Acteur Daniel Auteuil regisseerde een remake van de beroemde trilogie van toneelschrijver Marcel Pagnol: Marius, Fanny en César. De eerste twee delen zijn af en worden gedraaid op het festival. Auteuil speelt ook de hoofdrol in Philippe Claudels Avant l’hiver, de openingsfilm van het festival. Trouw-recensent Belinda van de Graaf koos Rengaine als haar ‘Sélection de la critique’, een hedendaagse versie van Romeo en Julia vol raciale en religieuze botsingen. Het Institut Français Groningen, bedenker en co-organisator van Ciné Premières, hoopt nog voldoende sponsors te vinden voor een doorstart.

Frans filmfestival Ciné Premières. Van 6 t/m 13 nov in 11 bioscopen. Inl: www.cinepremieres.nl