Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Dylan-marathon van 30 uur gaat niet altijd over rozen

48 cd’s omvat de box The Complete Album Collection: 41 reguliere albums waaronder vijf dubbele en twee cd’s met Side Tracks die merendeels eerder verschenen op de compilatie Biograph. Waarom nog eens 150 euro neertellen voor deels geremasterde albums waarvan Dylanfans er al veel in huis zullen hebben, in verkleinde elpeehoezen met letters op kabouterformaat? Bob Dylan verdient gewoon zo’n monument, om tussen de verzamelde werken van Miles Davis en Mozart in de kast te schuiven. Bovendien nodigt de handzame box uit om nog eens met andere ogen door het werk van de 72-jarige te bladeren, bijvoorbeeld door er een willekeurig album uit te lichten en een ondergewaardeerd werk als Good As I Been To You (1992) naast zijn allereerste album met akoestische folksongs te leggen. De verleiding is groot om eerst de krenten uit de pap te vissen: Dylans best gewaardeerde album Blonde On Blonde (1966) blijft een meesterwerk en The Freewheelin’ Bob Dylan (’63) was de plaat die popmuzikanten als de Beatles aanzette tot betere teksten. Gaandeweg hoor je zijn stem gruiziger worden, een boeiend proces dat niet zonder hobbels en stekels verloopt. Een kleine dertig uur Dylan: het is een enerverende marathon die niet altijd over rozen gaat.

Jan Vollaard