Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

‘Duizend kindermisbruikers geïdentificeerd door virtueel meisje’

Screenshot Terre des Hommes

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes heeft door middel van een virtueel Filipijns meisje ruim duizend kindermisbruikers op het internet geïdentificeerd. Onder hen zaten twintig Nederlanders. Dat heeft Terre des Hommes zojuist bekendgemaakt op een persconferentie.

In totaal trapten mensen uit 65 landen in de val. Het videomateriaal van Terres des Hommes is overhandigd aan Interpol. Met de zaak wil de stichting aandacht vragen voor het misbruik van kinderen in derdewereldlanden via de webcam.

Stichting werkte vanuit afgelegen pand

Terre des Hommes wil met het inzetten van het virtuele meisje aantonen dat mensen online hun gang kunnen gaan. De onderzoekers van de stichting gingen te werk vanuit een afgelegen pand in Amsterdam. Terwijl de onderzoekers zich voordeden als het virtuele meisje, achterhaalden ze de identiteit van de pedofiele mannen via Google en Facebook.

Volgens Terre des Hommes groeit het aantal mannen dat via webcams kinderen in derdewereldlanden misbruikt aanzienlijk en wordt er internationaal te weinig gedaan. Volgens de club zijn hiervoor de afgelopen jaren zes daders veroordeeld. Met de actie hoopt Terre des Hommes regeringsleiders te dwingen tot een proactief opsporingsbeleid.

‘Kindermisbruik is nagenoeg universeel strafbaar’

“De bestaande wetgeving is het probleem niet”, zegt Hans Guijt van Terre des Hommes.

“De VN heeft wetgeving vastgesteld die kindermisbruik nagenoeg universeel strafbaar stelt.”

Terre des Hommes is een hulpinstelling die uitbuiting stopt van kinderen in ontwikkelingslanden. (Novum)