Onverwacht bezoek Kerry aan Kairo, waar proces tegen ex-president Morsi begint

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zondag een onaangekondigd bezoek gebracht aan Egypte, vlak voor het begin van het proces tegen de in juli afgezette islamistische president Mohammed Morsi. Op een persconferentie met zijn Egyptische ambtsgenoot Nabil Fahmy (rechterfoto) deed Kerry geen directe uitspraken over de omstreden zaak, maar zei wel dat juridische processen transparant moeten verlopen. Kerry is de eerste hoge vertegenwoordiger van de regering Obama die Kaïro bezoekt sinds de coup tegen Morsi. Hij liet doorschemeren dat Washington bereid is financiële hulp aan Egypte te hervatten zodra generaal Al-Sisi de democratie herstelt. Later op de dag was Kerry in Saoedi-Arabië waar hij het Saoedische koninkrijk prees als een „belangrijke speler” voor vrede en veiligheid in het Midden-Oosten. De complimenten zijn bedoeld om de bekoelde verhoudingen tussen de VS en Saoedi-Arabië te verbeteren.