Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

DigiD waarschuwt voor valse e-mails - ook nep NL-Alert in omloop

Foto ANP

DigiD waarschuwt voor e-mails waarin mensen wordt gevraagd gegevens te verifiëren. De mailtjes komen niet van het systeem waarmee mensen kunnen inloggen bij overheidsdiensten en zijn vals, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag weten.

Wie zo’n mail heeft ontvangen moet niet op de link klikken die erin staat en het mailtje weggooien. Wie toch op de link heeft geklikt en gegevens heeft ingevuld op de nepsite, moet een nieuwe DigiD aanvragen.

Vorig jaar zomer deed werden ook valse DigiD-mails verstuurd. Ontvangers werd daarin belastingteruggave in het vooruitzicht gesteld.

NCTV waarschuwt voor nep NL-Alert

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt ondertussen voor een NL-Alert dat niet van de overheid afkomstig is. Een aantal Nederlanders kreeg vandaag een sms dat leek op een NL-Alert. In het bericht werd gewaarschuwd voor verontreinigd leidingwater. De NCTV en waterbedrijf Vitens laten weten dat het bericht nep is.
Het nepbericht komt vermoedelijk van de website phonefuck.nl, waarmee anonieme sms-berichten verstuurd kunnen worden, meldt persdienst Novum.

“NL Alert is geen sms, dus zo kan het verschil worden aangemerkt”, aldus een woordvoerder van NCTV tegenover Novum. Hoeveel Nederlanders het berichtje kregen, is niet bekend.

De alertberichten komen binnen via zogeheten cell broadcast, waardoor het gratis systeem ook werkt als het netwerk overbezet is. Volgens de woordvoerder zijn er nog niet veel nepalerts in omloop. Vandaag werd een landelijk NL-Alert-controlebericht verstuurd. Het is nog onduidelijk of de berichten goed zijn aangekomen. Op Twitter werd geklaagd door mensen bij wie het bericht te laat of helemaal niet aankwam.