Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Die tempels had ik wel gezien

Peter Nieuwhof (31 jaar)

Was in totaal vijf jaar en vier maanden in het buitenland voor studie en reizen

Zijn langste reis duurde tweeënhalf jaar

„Ik ga weg uit Nederland, dit is niet het land waar ik me goed voel. Dat dacht ik voordat ik op reis ging. Als mijn geld opraakt, zoek ik een baantje, dan red ik het wel weer. Ik heb mijn huur en werk opgezegd met het idee om niet meer terug te kijken.

„Het is de mentaliteit in Nederland die me niet zo bevalt, we hebben een bepaalde kritische blik op het bestaan. Het is heel erg huisje-boompje-beestje en naar je pensioen toewerken. Ik ontdekte dat mensen in Australië en Zuid-Amerika anders in het leven staan, met meer plezier. Het is bevrijdend om te leren dat je niet vastzit aan een bepaalde structuur.

„Het reizigersbestaan is soms wel armoedig. Ik leefde in hostels. Maar toch vond ik het leuker dan hier. In de backpackersscene ontmoet je makkelijk mensen. Dus de positieve dingen wogen zwaarder dan de negatieve.

„Ik was lange tijd in China. Op een gegeven moment had ik die tempels wel gezien. Maar steeds nieuwe omgevingen zien, dat maakte het leuk. Nieuwsgierigheid: hoe leven de mensen in de jungle van Peru of in Siberië? Ik wilde het zelf ervaren, niet alleen een ansichtkaart zien.

„Ik wilde nog niet naar huis, ik moest. Ik heb geprobeerd in Peru een eigen bedrijf op te zetten, maar ben genaaid door een advocaat. Het geld was op, er was geen perspectief. Het was even slikken om weer thuis te zijn, maar ook fijn. Ik heb nu weer een baan. In de toekomst wil ik wel weer weg, naar mijn vriendin die in Zwitserland woont. Het backpackritme zie ik niet meer zitten. Ik wil ergens een langere tijd blijven. Andere zaken worden belangrijker. Ik wil kinderen, dan wordt de vrijheid wel minder.”