Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘CIA dwong artsen mee te werken aan marteling gevangenen’

De Amerikaanse geheime dienst CIA zou dokters en psychologen hebben gedwongen hebben hun beroepscodes te schenden en mee te werken aan marteling van gevangenen in Guantanamo Bay. Dat meldt The Guardian op basis van een onderzoeksrapport dat vandaag is verschenen.

Amerikaanse militairen slepen een gedetineerde naar zijn cel op Guantanamo Bay. Ondanks de beloften van president Obama om het cellencomplex te sluiten, is het nog steeds open.
Amerikaanse militairen slepen een gedetineerde naar zijn cel op Guantanamo Bay. Ondanks de beloften van president Obama om het cellencomplex te sluiten, is het nog steeds open. EPA / Petty Officer 1st class Shane T.

De Amerikaanse geheime dienst CIA zou dokters en psychologen hebben gedwongen hebben hun beroepscodes te schenden en mee te werken aan marteling van gevangenen in Guantanamo Bay. Dat meldt The Guardian op basis van een onderzoeksrapport dat vandaag is verschenen.

De onafhankelijke taskforce Preserving Medical Professionalism in National Security Detention Centres concludeert dat na 9/11 medisch personeel van het leger en de inlichtingendiensten meegewerkt zou hebben aan de “wrede, onmenselijke en vernederende behandeling en marteling van gevangen”. De artsen werd verteld dat hun ethische code niet van toepassing was op gedetineerden.

Zo zouden volgens het rapport met de titel ‘Ethics Abandoned: Medical Professionalism and Detainee Abuse in the War on Terror’, dokters en verplegend personeel gedetineerden in hongerstaking gedwongen voedsel hebben toegediend. Ook braken ze hun beroepsgeheim door aan ondervragers informatie te verstrekken over de medische en psychische toestand van hun gevangenen. Misstanden rapporteerden ze niet.

Medisch personeel was aanwezig bij martelingen

Volgens het rapport speelde de medische staf van de CIA een cruciale rol in het adviseren over ondervragingsmethoden als waterboarding en het wakker houden van gedetineerden. Medisch personeel was ook aanwezig bij dit soort verhoren waarbij deze technieken werden gebruikt. Gerald Thomson, die deel uitmaakt van de taskforce, noemt de bevindingen in de krant een “grote verschrikking”:

“Het is duidelijk dat in naam van de nationale veiligheid het leger alle ethische regels heeft gebroken en dat artsen zijn getransformeerd tot geheim agenten. We moeten zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren.”

Volgens de onderzoekers gaan de onethische praktijken door medisch personeel van het leger ook nu nog door. De taskforce wil een volledig onderzoek van een Senaatscommissie naar de betrokkenheid van medici in detentiecentra.