Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Bloedbad moslim-extremisten in Nigeria

Moslimextremisten hebben afgelopen weekeinde opnieuw een bloedbad aangericht in het noordoosten van Nigeria, met een onbekend aantal doden.

Volgens regeringsbronnen werden zaterdag in de deelstaat Borno ruim dertig bezoekers van een bruiloft gedood, onder wie de bruidegom, toen hun auto’s werden aangevallen op de weg tussen de stadjes Gama en Gwoza, in een bosrijk gebied waar de anti-Westerse strijdgroep Boko Haram actief is. Volgens een legerwoordvoerder waren er slechts vijf doden.

Wegens de aanhoudende terreurdreiging in het noordoosten van Nigeria werd daar eerder dit jaar de noodtoestand uitgeroepen. Het leger kondigde een offensief aan tegen Boko Haram en schakelde burgermilities in.

Volgens de regering in Lagos worden successen geboekt met die aanpak, maar talrijke bloedige incidenten in de afgelopen maanden wijzen op het tegendeel. In september nog werden in de deelstaat Borno meer dan 130 scholieren en dorpelingen gedood bij twee afzonderlijke aanvallen. Amnesty International meldde vorige maand dat dit jaar in Nigeria honderden gevangenen zijn gestorven die werden verdacht van banden met Boko Haram.

Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers er zaterdag precies zijn gevallen bij de jongste aanval van Boko Haram. Een getuige zei „veel lichamen” te hebben gezien langs de weg. (AP)