Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

BlackBerry toch niet overgenomen - krijgt investering, CEO vertrekt

Foto AP / Lefteris Pitarakis

BlackBerry krijgt een investering van één miljard dollar van Fairfax Financial Holdings Limited en andere investeerders. CEO Thorsten Heins stapt op als onderdeel van de overeenkomst. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht.

Heins wordt vervangen door interim-CEO John S. Chen.

Marc Hijink, technologie redacteur voor NRC, over de investering:

Twitter avatar marchijinkNRC marc hijink @nrc Een BlackBerry in nood maakt rare sprongen: topman weg, verkoop bedrijf ingeruild voor 1 mld investering. http://t.co/FPlY0dNtB4

Volgens journalist Aaron Souppouris van technologiesite The Verge betekent de investering in feite dat Fairfax als nog eigenaar is van BlackBerry:

Twitter avatar AaronIsSocial Aaron So BlackBerry is basically run by Fairfax now in exchange for $1b. Must’ve been desperate / had no other options http://t.co/kIHXmDBdW4

In eerste instantie was de verwachting dat Fairfax BlackBerry in geheel zou overnemen, maar de investeringsmaatschappij kreeg de financiering hiervoor niet op de tijd rond. BlackBerry was zelfs al akkoord gegaan met de overname door Fairfax.

BlackBerry verkeert al jaren in zwaar weer wegens een tegenvallend aantal verkochte toestellen. In september maakte BlackBerry-topman Thorsten Heins vervroegd de slechte resultaten bekend van het afgelopen kwartaal: een verlies van bijna 1 miljard dollar (735 miljoen euro). BlackBerry verkocht slechts 3,7 miljoen smartphones in de afgelopen drie maanden. Daardoor kwam de omzet de helft lager uit dan verwacht.