Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Beveiliging rechtbanken onderzocht na schietincident Breda

De ingang van de publieke tribune bij de rechtbank in Breda.
De ingang van de publieke tribune bij de rechtbank in Breda. Foto ANP/ Joyce van Belkom

De rechterlijke organisaties in Nederland gaan naar aanleiding van het schietincident in de rechtbank van Breda van vandaag diepgaand onderzoek doen naar de beveiliging van rechtbanken. De Raad voor de Rechtspraak laat weten geschrokken te zijn van de schietpartij.

Zo nodig worden extra beveiligingsmaatregelen genomen. De rechtspraak wil de balans tussen toegankelijkheid en veiligheid van rechtbanklocaties echter in stand houden.

Het publiek werd vandaag niet gecontroleerd bij de rechtszaak waar het schot werd gelost. De scanstraat voor de publieke tribune werd niet gebruikt, omdat bij de rechtbank voor deze zaak, een drugs- en witwaszaak, geen risico’s waren gemeld. Daardoor kon een schutter op de publieke tribune van de grootste zittingszaal in Breda een wapen afvuren.

Scannen gebeurt vrijwel alleen bij risicozittingen

Ongeveer de helft van de Nederlandse rechtbanken heeft een publieke tribune met een ingang aan de buitenkant van het rechtsgebouw. Op die locaties worden vooral zaken gehouden die niet als risicovol worden aangemerkt. Het scannen op wapens en andere illegale voorwerpen gebeurt alleen bij risicozittingen, hoewel in Amsterdam alle bezoekers door een detectiepoortje moeten lopen.

Niemand raakte gewond bij het schietincident. Naar de schutter wordt nog steeds gezocht. Alle aanwezigen zijn door de politie ondervraagd. (Novum)