Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Beter derde kwartaal PostNL dan verwacht

Foto ANP / Desiree Schippers

PostNL heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De postbezorger presenteert vandaag een bedrijfsresultaat van zestig miljoen euro, bijna een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het beursgenoteerde bedrijf heeft daarom de winstverwachting met tientallen miljoenen euro’s verhoogd.

Het concern rekent nu op een bedrijfsresultaat van 130 tot 160 miljoen euro over heel dit jaar. Eerder gaf PostNL nog een winstverwachting van vijftig tot negentig miljoen euro af. Ook kondigde het bedrijf aan de komende tijd nog sneller te willen reorganiseren dan aangekondigd. Waar het bedrijf eerder zestig tot tachtig miljoen euro aan besparingen wilde doorvoeren, is dat nu negentig tot 110 miljoen.

In toelichting zegt topvrouw Herna Verhagen:

“We hebben een solide kwartaal achter de rug, waarbij met name de reorganisatie van Mail in Nederland heeft bijgedragen aan de sterke financiële resultaten. Kostenbesparingen en ook prijsverhogingen hebben een positief effect gehad op de resultaten. De besparingen lopen sneller dan verwacht en compenseren het dalende volume in geadresseerde post.”

Mede daardoor boekte PostNL volgens Verharen ‘sterke financiële resultaten’ in een ‘solide kwartaal’. Wel zag het AEX-fonds de omzet met twee procent teruglopen naar ruim een miljard euro. De inkomsten daalden met name omdat PostNL steeds minder brieven ging bezorgen in Nederland. De omzet uit die tak liep met twaalf procent terug naar 490 miljoen euro. De omzet uit pakketbezorging steeg daarentegen licht. (Novum)