Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Bellen met Mario: arbitrale beslissingen beginnen ranglijst te bepalen

Ajax verloor zaterdag met 1-0 van Vitesse. Links Joel veltman van Ajax. Rechts vreugde bij Vitesse om Valeri Qazaishvili die de 1-0 voor Vitesse maakte.
Ajax verloor zaterdag met 1-0 van Vitesse. Links Joel veltman van Ajax. Rechts vreugde bij Vitesse om Valeri Qazaishvili die de 1-0 voor Vitesse maakte. Foto ANP / Olaf Kraak

Bij gebrek aan overtuigende koplopers in de Eredivisie lijken de beslissingen van scheidsrechters de ranglijst te gaan bepalen. AZ en Vitesse staan op de eerste en tweede plaats. Ajax en PSV blijven teleurstellen. Tijd voor een terugblik op afgelopen competitieweekend met oud-scheidsrechter Mario van der Ende.

‘Arbiter FC Utrecht - Heerenveen stapelde fout op fout’

De wedstrijden PSV en PEC Zwolle zaterdag en FC Utrecht - Heerenveen zondag zijn voor Van der Ende vooral vermeldenswaardig door de beslissingen van scheidsrechters.

“Bij PSV - PEC Zwolle maakte Karim Rekik een overtreding die goed is voor vier weken schorsing, maar hij kreeg van arbiter Vink slechts een gele kaart. Bij FC Utrecht - Heerenveen zakte scheidsrechter Kamphuis zwaar door het ijs.

Hij liet zien het betaald voetbal onwaardig te zijn. Hij stapelde fout op fout. Je moet natuurlijk ook een vraagteken zetten bij de heren die hem aanstellen. Die laten zien dat ze totaal geen rekening houden met de belangen in de competitie en van de clubs. Ook dit weekend weer genoeg voorbeelden van strafschoppen die niet werden gegeven. Ook werden veel overtredingen die een gele kaart verdienden met de mantel der liefde bedekt.”

Trainer Marco van Basten van sc Heerenveen, die door Jochem Kamphuis tijdens de wedstrijd naar de tribune werd verwezen, reageerde tegenover de NOS furieus op de reeks fouten van de arbiter.

Scheidsrechter Pieter Vink gaf na de wedstrijd PSV - PEC Zwolle toe dat hij Rekik een rode in plaats van een gele kaart had moeten geven voor zijn tackle op Mustafa Seymak.

Van der Ende kan zich de frustratie bij trainers over arbiters wel voorstellen.

“Wat moeten trainers soms toch gek worden. Het lijkt echt op een Neverending Story. Het gaat er steeds meer op lijken dat de arbitrage een grote negatieve rol speelt met betrekking tot de stand van de ranglijst.”

“Het kan toch niet zo zijn dat dit soort arbitrale omissies de ranglijst gaan bepalen.”

Tweede zege voor RKC met glansrol voor Sno

Het voetbalweekend begon vrijdag overigens met de nederlaag van NAC Breda tegen RKC Waalwijk. Opmerkelijk aan het Brabantse onderonsje, dat eindigde in 3-0 ten faveure van RKC, was volgens Van der Ende de comeback van Evander Sno in de basis.

“Na ruim een jaar gelijk de beste man op het veld.”

De doelpunten kwamen van Kenny van Hoevelen, Sander Duits en van Sepp de Roover, die een eigen doelpunt scoorde. Zij bezorgden de Waalwijkers hun tweede eredivisiezege van het seizoen.

Bekijk hier het filmpje van de NOS met Sno.

Gezien de huidige staat van de Eredivisie is het misschien niet verrassend dat een van de mooiste momenten van het voetbalweekeinde zich op de tribune en niet op het veld afspeelde. We hebben het over de steunbetuiging tijdens de wedstrijd AZ – ADO Den Haag voor oud-voetballer Fernando Ricksen, bij wie onlangs de spierziekte ALS is geconstateerd.