Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Apothekers dagen Achmea voor rechter

Eis: hogere vergoedingen voor geneesmiddelen

Woensdag dient een kort geding tegen zorgverzekeraar Achmea, aangespannen door twintig Amsterdamse apothekers. Ze eisen dat de verzekeraar (de grootste in Nederland) hogere vergoedingen aan de apothekers gaat betalen voor geneesmiddelen.

In januari 2012 zijn de vaste prijzen voor medicijnen losgelaten – apothekers moeten van elk middel het goedkoopste merk verkopen, als er verschillende merken op de markt zijn. Elk van de vier grote verzekeraars heeft andere wensen en vergoedt alleen bepaalde merken. De Achmea Geneesmiddelen Prijs is de richtlijn die apothekers moeten volgen als ze bijvoorbeeld een contract willen met Achmea. De twintig Amsterdamse apothekers eisen nu dat dat beleid met terugwerkende kracht wordt afgeschaft. Volgens hen lijden ze daar per jaar per apotheek tienduizenden euro’s verlies door.

De belangenvereniging van apothekers KNMP zegt begrip te hebben voor de juridische stap die de Amsterdammers zetten. „Sinds de invoering van vrije prijzen, moeten apothekers onderhandelen met de zorgverzekeraars. Maar dat is geen onderhandeling – ze moeten gewoon een handtekening zetten bij het kruisje”, zegt de woordvoerder van de KNMP. „Als ze een bepaald geneesmiddel verstrekken aan de patiënt, en dat blijkt achteraf goedkoper gemaakt te worden door een andere fabrikant, dan moet de apotheek het verschil in prijs bijbetalen. Het financiële risico is helemaal bij de apothekers komen te liggen en niet bij de zorgverzekeraar.”

De uitgaven aan geneesmiddelen daalden in 2012, na de liberalisering, sterk: met 600 miljoen euro, ofwel met 12 procent. In dat jaar verstrekten de openbare apothekers voor 4,4 miljard euro aan medicijnen die worden vergoed uit het basispakket, In 2011 was dat nog bijna 5 miljard; de jaren ervoor was het bedrag elk jaar gestegen.

Ruim de helft van die forse daling was overigens te verklaren door de overheveling van een bepaald medicijn (alfaremmers) naar de ziekenhuisbudgetten. Een ander deel van de uitgavendaling is te verklaren door het verloop van een patent op een veelgebruikte cholesterolverlager. Sindsdien is een goedkoper, ‘generiek’, middel op de markt gekomen dat apothekers moeten verstrekken van de verzekeraars. Verder dwongen de verzekeraars tariefverlagingen af bij de apothekers – ook dat veroorzaakte een uitgavendaling van 56 miljoen euro in 2012.

Ondertussen worden patiënten „gek” van het vrije prijsbeleid, zegt de KNMP. De ene keer krijgen ze een middel van merk A, de andere keer hetzelfde middel van merk B. „Dat begrijpen ze niet.” Begin dit jaar ging een aantal apothekers failliet omdat ze de nieuwe marktverhoudingen niet aankonden.