Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Politie, recht en criminaliteit

Aanhangers Morsi betuigen steun aan hun ex-president bij begin rechtszaak

Oud-president Morsi moet samen met veertien andere kopstukken van de Moslimbroederschap terecht staan voor het aanzetten tot moord en geweld tijdens rellen eind vorig jaar. Binnen en buiten de zwaar beveiligde politieacademie waar de rechtszaak startte, was het rumoerig. Binnen omdat Morsi en de verdachten allerlei leuzen scandeerden. Zo riep de oud-president dat hij de rechtmatige president van Egypte is. De rechtszaak werd daarop opgeschort, en gaat 8 januari verder. Buiten omdat zijn aanhangers eveneens op luide toon hun ongenoegen over het proces uitten. Het viel echter mee met de belangstelling, er waren minder demonstranten dan verwacht.
Een lid van de oproerpolitie staat op het terrein van de politieacademie waar het proces tegen de Egyptische oud-president Mohammed Morsi vandaag plaatsvindt.
AP / Manu Brabo
Een aanhanger van de afgezette president Morsi schreeuwt slogans naar het Egyptische leger buiten bij de politieacademie.
AP / Manu Brabo
Een aanhanger van de Moslimbroederschap en oud-president Morsi draagt buiten de politieacademie een vlag die verwijst naar de ontruiming van een demonstratie in Rabaa al-Adawiya afgelopen augustus.
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
Aanhangers van de Moslimbroederschap bidden buiten bij de streng beveiligde politieacademie.
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
Een politieagent staat buiten bij de politieacademie waar het proces tegen de verdreven president Morsi plaatsvindt.
AP / Manu Brabo
De verkeerspolitie zit in het wachthokje waar aan de buitenkant aanhangers van ex-president Morsi slogans hebben opgeschreven.
AP / Amr Nabil
Aanhangers van de Moslimbroederschap schreeuwen buiten bij de politieacademie leuzen om de afgezette president Morsi te steunen.
AFP / Gianluigi Guercia
Militairen buiten bij de Egyptische High Court in Kaïro.
Reuters / Mohamed Abd El Ghany
Een advocaat van de Moslimbroederschap arriveert bij de politieacademie waar de rechtszaak tegen oud-president Morsi begint.
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
Aanhangers van Mohammed Morsi steken vier vingers in de lucht; een symbool dat verwijst naar de gewelddadige ontruiming van de Rabaah al-Adawiya moskee afgelopen augustus waar ze ook protesteerden tegen de rechtszaak.
AP / Amr Nabil
Mohammed Morsi arriveert bij de rechtbank die voor deze gelegenheid in de zwaar beveiligde politieacademie voor zijn eerste zittingsdag.
AP / Egyptische staatstelevisie
Egyptische aanhangers van de Moslimbroederschap met spandoeken van Morsi.
AFP / Gianluigi Guercia