Zeldzame zonsverduistering - maar alleen volledig in delen van Afrika

Foto screenshot NOS

In delen van Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika is (of was) vandaag een zonsverduistering te zien. In het Afrikaanse Gabon was die vanmiddag op zijn mooist: de zon verdween daar om 14.50 uur Nederlandse tijd één minuut lang volledig, doordat de maan ervoor schoof.

Het begon allemaal in het Amerikaanse Florida, waar een gedeeltelijke zonsverduistering te zien was. Maar daar schoof de maan nog slechts een klein stukje voor de zon, vlak na zonsopkomst. De verduistering nam daarna toe, maar verschoof over de Atlantische Oceaam, tot de zon dus volledig achter de maan zat voor mensen die in Gabon naar de hemel tuurden.

In Nederland is het natuurfenomeen helaas niet te zien. Alleen in een deel van Afrika is de verduistering totaal. Een totale zonsverduistering komt maar eens in de paar jaar voor. Wie er één wil zien, moet na vandaag op zijn minst weer wachten tot 2015.

NOS-beelden van de zonsverduistering vandaag:


Euronews-verslag van de zonsverduistering in Kenia: