Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Windhoos richt schade aan in Wijk bij Duurstede - ook in Gelderland

Een windhoos heeft vanmiddag veel schade aangericht in Wijk bij Duurstede. Bomen vielen op auto’s, sommige daken werden helemaal ontdaan van dakpannen en her en der liggen taken en ontwortelde bomen, laat een brandweerwoordvoerder weten. De toegangswegen naar de plaats zijn afgesloten.

Een windhoos in Wijk bij Duurstede. Foto ANP / Floris IJsendoorn

Een windhoos heeft vanmiddag veel schade aangericht in Wijk bij Duurstede. Bomen vielen op auto’s, sommige daken werden helemaal ontdaan van dakpannen en her en der liggen taken en ontwortelde bomen, laat een brandweerwoordvoerder weten. De toegangswegen naar de plaats zijn afgesloten.

De windhoos hield huis in de wijk Molenvliet en het naastgelegen industrieterrein. Een woordvoerder van het KNMI bevestigt dat het ging om een windhoos, een relatief zeldzame gebeurtenis in Nederland. Het weerinstituut heeft dat geconcludeerd aan de hand van waarnemingen.

“Dat zien we niet in de weermodellen of op de radar.”

De brandweer van de Utrechtse plaats is massaal uitgerukt en krijgt steun van korpsen uit de omgeving. Er zijn geen gewonden gemeld.

Beelden van de windhoos bij Wijk bij Duurstede gemaakt door Cristijn en Lydia de Vin voor de NOS:

Veel schade door windhoos Wijk bij Duurstede:

Weeronline: ook windhozen in Gelderland

Ook uit Gelderland komen berichten van een windhoos. Arnhem en het dorp Maurik lijken ook door zo’n windslurf te zijn getroffen, meldt een woordvoerder van weeronline.nl. Hij wijst erop dat windhozen niet vaak voorkomen boven land.

“Felle, maar kleine onweersbuien trokken in een smalle strook over Midden-Nederland van west naar oost.”

Daarin vielen hagelbuien met hagelstenen tot anderhalve centimeter doorsnede.

Beelden van de windhoos bij Arnhem gemaakt door Kit Miles voor de NOS:

Toegangswegen Wijk bij Duurstede tijdelijk afgesloten

De toegangswegen naar Wijk bij Duurstede zijn in verband met de windhoos van vanmiddag afgesloten door de politie. Iedereen die niet in de Utrechtse plaats woont, wordt weggestuurd. Dat meldt de gemeente. De maatregel moet voorkomen dat ramptoeristen en plunderaars de situatie verergeren.

Inwoners van Wijk bij Duurstede krijgen het advies vanavond binnen te blijven en de schade als gevolg van de windhoos niet te repareren. Het is gezien de slechte weersomstandigheden erg gevaarlijk om nu het dak op te gaan, waarschuwt de gemeente.

De ruim achttienduizend inwoners wordt aangeraden hun verzekering te bellen voor advies bij schade en naar Radio M Utrecht te luisteren voor informatie. Het gemeentehuis is opengesteld voor ondernemers die niet bij hun pand in het getroffen gebied kunnen komen.

De schade in Wijk bij Duurstede is groot. De wijk Molenvliet en het nabijgelegen bedrijventerrein Broekweg zijn het ergst getroffen. Burgemeester Tjapko Poppens is naar het gebied toegegaan om met gedupeerde inwoners te praten. “Het is heftig geweest”, liet een brandweerwoordvoerder weten.

(Novum)