Feyenoord wint, Roda-Groningen gelijk, Go ahead-Heracles gestaakt

Roda JC heeft op de valreep een punt gepakt bij FC Groningen. Mark-Jan Fledderus tekende in blessuretijd uit een strafschop voor de 3-3 eindstand. Het was de tweede penalty die hij vandaag benutte in de Euroborg. De wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Heracles Almelo werd definitief gestaakt vanwege noodweer. Feyenoord won van Cambuur.

In het noorden van het land zette Kostic Groningen in de achtste minuut op voorsprong door een afvallende bal stijlvol binnen te schieten. Het overwicht van de thuisploeg leidde in de openingsfase ook tot een kans voor de 17-jarige basisdebutant Richairo Zivkovic, die echter te ver naar buiten werd gedreven door Roda-doelman Filip Kurto.

Daarna raakten ook de Limburgers beter op dreef en na negentien minuten maakte Luijckx gelijk uit een vrije trap van Fledderus. Die laatste was in de 25e minuut bijna goed voor nog een assist, maar Mitchell Donald stuitte van dichtbij op Marco Bizot. Tjaronn Chery faalde aan de andere kant op slag van rust nog oog in oog met Kurto.

Door de remise blijft Groningen steken op de zevende plaats in de Eredivisie, Roda heeft twee punten minder en staat negende.

De reactie FC Groningen-coach Erwin van de Looi:

Blunder van Kurto

In de tweede helft ontspon zich een open en vermakelijk duel. Groningen nam opnieuw snel de leiding via invaller Kirm, die op maat werd bediend door Kostic. Wederom kon de thuisploeg niet lang van die voorsprong genieten. In de 62e minuut verzilverde Fledderus een strafschop, na vasthouden van Frank Demouge door Botteghin.

Een blunder van Kurto hielp Groningen echter terug in het zadel. De Poolse goalie liet een hoge bal los, waarna Botteghin er snel bij was: 3-2. Een minuut later kon Zivkovic de wedstrijd beslissen, maar via de vingertoppen van Kurto raakte hij de binnenkant van de paal.

Die misser werd de Groningers in blessuretijd fataal. Door een onnodige tackle van Giliano Wijnaldum op Wiljan Pluim ging de bal op de stip. Bizot toucheerde de bal nog wel, maar hij kon de gelijkmaker niet voorkomen. Groningen liet daardoor na naar de gedeeld tweede plaats te klimmen.

Fledderus verwijt Kurto niets:

Cambuur niet opgewassen tegen Feyenoord

Feyenoord heeft in de Eredivisie zijn tweede uitzege van het seizoen geboekt. De Rotterdammers waren met 2-0 te sterk voor SC Cambuur. Lex Immers opende op slag van rust de score, waarna invaller Mitchell te Vrede het duel in de tweede helft besliste. Feyenoord steeg door de zege naar de gedeelde derde plek, twee punten achter koploper AZ. Cambuur staat met twaalf punten vijftiende.

Cambuur was de eerste helft beduidend beter dan Feyenoord, maar toch kregen de bezoekers via Lex Immers de beste kansen. In de 28e minuut liet de Hagenaar nog een enorme kans onbenut, maar in de blessuretijd sloeg hij alsnog toe. Op aangeven van Jean-Paul Boëtius mikte hij met buitenkant voet knap raak.

Doeltreffendheid kon Cambuur en met name Marcel Ritzmaier niet toegeschreven worden. De huurling van PSV stelde doelman Erwin Mulder de eerste helft regelmatig op de proef, maar tot een treffer leidde het niet.

Met het inbrengen van Joris Mathijsen kantelde de wedstrijd in Rotterdams voordeel. De routinier zorgde met zijn ervaring voor rust in de verdediging, waardoor Cambuur nauwelijks meer gevaarlijk werd. Een andere invaller, Te Vrede, speelde eveneens een belangrijke rol. Vlak na zijn entree kopte hij in de 73e minuut op aangeven van Ruben Schaken de 0-2 binnen.

Feyenoord herstelde zich zodoende van twee wedstrijden zonder overwinning. Vorige week verloor de ploeg van coach Ronald Koeman in eigen huis verrassend van Heracles Almelo. Topschutter Graziano Pellè kreeg in die wedstrijd rood en zat tegen Cambuur zijn tweede van in totaal drie wedstrijden schorsing uit.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman na de wedstrijd tegen Cambuur:

Go Ahead Eagles tegen Heracles Almelo gestaakt vanwege weer

De wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Heracles Almelo in de Eredivisie is vanmiddag definitief gestaakt vanwege noodweer boven Deventer. Scheidsrechter Tom van Sichem dirigeerde de spelers na twintig minuten naar de kleedkamers. Door de harde regenval was het veld onbespeelbaar.

Van Sichem legde het duel ruim een minuut na de aftrap ook al stil vanwege onweer. De partij werd na een kwartier hervat, maar uiteindelijk besloot de leidsman toch te stoppen. De KNVB moet nu een nieuwe datum voor de wedstrijd vaststellen.

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo is een ontmoeting tussen de nummers dertien en twaalf in de Eredivisie.

De reactie van Go Ahead Eagles-trainer Foeke Booy na het gestaakte duel:

(Novum)