Rebellen M23 kondigen wapenstilstand af in Congo

Een groep rebellen van M23 in Goma in het oosten van Congo vorig jaar.
Een groep rebellen van M23 in Goma in het oosten van Congo vorig jaar. Foto EPA / Dai Kurokawa

De rebellen van M23 in Congo hebben een wapenstilstand afgekondigd, meldt persbureau Reuters. De rebellen zouden willen onderhandelen met het leger.

In een verklaring die ze uitgaven zeiden ze:

“We roepen op een bemiddelaar in te stellen voor vredesbesprekingen en om een staakt-het-vuren te monitoren.”

Het leger heeft nog geen reactie gegeven. Congo kent al bijna twintig jaar oorlog sinds de genocide in buurland Rwanda. De M23 hield vorig jaar huis in het oosten van het land en nam onder meer enige tijd de belangrijke stad Goma in. Bijna achttienduizend VN-soldaten wisten de rebellen geen halt toe te roepen. Maar de afgelopen maanden heeft het leger veel steden heroverd op de rebellen.

Stroom vluchtelingen

Begin dit jaar is een vredesakkoord voor Oost-Congo ondertekend, onderdeel van dat akkoord was dat M23 zichzelf zou ontwapenen en terugtrekken uit Goma. Dat deden de rebellen aanvankelijk ook, maar er was wel interne verdeeldheid over de uitvoering en interpretatie van het vredesakkoord. Sinds de zomer braken er dan ook her en der opnieuw gevechten uit met regeringstroepen.

De gevechten hebben afgelopen jaar geleid tot een enorme stroom vluchtelingen naar Oeganda. In juli trokken zo in een paar dagen 55.000 Congolezen de grens over op de vlucht voor de strijd.