Overval stembureau Noord-Kosovo - boycotcampagne lijkt effectief

Een Servische vrouw brengt in Noord-Kosovo haar stem uit vandaag. Foto AFP / Armend Nimani

Gemaskerde Serviërs zijn vanmiddag een stembureau in Mitrovica, in het noorden van Kosovo, binnengedrongen. De dertig mannen sloegen de ruiten in en vernielden de stembussen en andere spullen, meldt persbureau AP. De politie sloot het stembureau daarop eerder dan gepland.

Bij andere stembureaus in Mitrovica en elders in het door etnische Serviërs bewoonde noordelijk deel van Kosovo probeerden groepen Servische nationalisten mede-Serviërs te intimideren om ze weg te houden bij de stemlokalen. In Mitrovica liepen veel Serviërs rond met armbanden met daarop de tekst “Nee tegen Albanese verkiezingen”. Een Servische inwoner van Mitrovica zei tegen AP:

“Ik kan niet stemmen in deze verkiezingen. Dit zijn in mijn ogen buitenlandse verkiezingen.”

Op posters werd deelname aan de verkiezingen door Serviërs gelijkgesteld aan verraad.

Eerste keer dat Serviërs in Noord-Kosovo mogen meedoen

In Kosovo mag bij de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag voor het eerst sinds Kosovo in 2008 de onafhankelijkheid uitriep ook de Servische minderheid in het noorden stemmen. Kosovo was tot 2008 onderdeel van Servië en werd de jaren daarvoor bestuurd door de VN na de Kosovaarse oorlog.

In het land woont een grote Albanese meerderheid, maar in het noorden wonen vooral Serviërs. Volgens de laatste tellingen, in 2011, is ongeveer 92 procent Albanees en ruim 5 procent Serviër.

NOS-reportage over de gespannen sfeer rond de verkiezingen van eerder vandaag:

Boycotcampagne lijkt effect te hebben

De verwachting was vooraf dat de Serviërs de verkiezingen zouden boycotten, omdat zij deelname zouden zien als het valideren van Kosovo’s afscheiding van Servië. De Servische premier Ivica Dacic riep de Kosovaarse Serviërs echter op zich niet van stemmen te laten weerhouden. Stemmen is volgens hem in hun eigen belang. Hij zei:

“Het lot van de Serviërs in Kosovo moet in hun eigen handen liggen, niet in die van (de Kosovaarse premier Hashim) Thaci of die van extremisten.”

Toch lijkt de boycotcampagne effect te hebben gehad. Om 14.00 uur was de opkomst in de Noord-Kosovaarse stad Mitrovica nog onder de tien procent, aldus nos.nl. Het overgrote deel van de stemmers was afkomstig uit de Albanese minderheid daar, zei burgemeesterskandidaat Oliver Ivanovic.

Een deel van de etnisch-Albanese Kosovaren is overigens ook tegen deelname van de Serviërs aan de verkiezingen. Zij vrezen dat daardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een etnische scheiding in Kosovo, omdat de Serviërs een eigen politiek blok kunnen vormen.