Kunstenaar Liu Bolin maakt problemen zichtbaar door onzichtbaar te worden

Liu Bolin als hij wordt beschilderd in Caracas voor een tijdschriftenrek.
Liu Bolin als hij wordt beschilderd in Caracas voor een tijdschriftenrek. Foto Reuters / Jorge Silva

Liu Bolin staat erom bekend dat hij zichzelf laat verdwijnen. De kunstenaar beschildert zichzelf zodanig dat hij als een soort kameleon samensmelt met zijn omgeving. Dit keer paste hij de verdwijntruc toe voor een rek met tijdschriften.

De kunstenaar liet zich eerder al verdwijnen in een speelgoedwinkel, tussen mobiele telefoonhoesjes, een theater, in het bos en tegen muren of andere gebouwen. Zie hieronder hoe hij langzaam wegsmelt tussen de magazines:

Hocus,. Foto Reuters / Jorge Silva

Pocus,. Foto Reuters / Jorge Silva

Pilatus,. Foto Reuters / Jorge Silva

Pas! Foto Reuters / Jorge Silva

Zijn verdwijntrucs zijn niet zomaar een leuk hebbedingetje. In een TED-talk legde de kunstenaar uit dat hij met zijn verdwijntrucs niet alleen de relatie probeert te onderzoeken tussen hemzelf en de rest van de wereld, maar ook de mate van artistieke vrijheid in China aan de kaak wil stellen. Ook vestigt hij de aandacht op werkloosheid en voedselaffaires: