Ontvoerders Libische premier Ali Zeidan waren ook in kamers EU

De Libische premier Ali Zeidan. Foto Reuters / Denis Balibouse

De gewapende mannen die op 10 oktober de Libische premier Ali Zeidan uit het Corinthia hotel haalden en acht uur lang vasthielden, zijn ook de EU-missie in hetzelfde hotel binnengedrongen. Dat meldt VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland vanavond.

De groep die Zeidan meenam, heeft bij het doorzoeken van het hotel ook de kamers van diplomaten betreden, waaronder in ieder geval die van een Nederlandse diplomaat en één van Qatar. Verschillende bronnen melden dat de gewapende groep bovendien spullen uit de controlekamer van Argus, het bedrijf dat belast is met de beveiliging van de EU-missie, heeft meegenomen. Het gaat volgens de bronnen, die volgens Bureau Buitenland zeer dicht bij de missie staan, om vuurwapens, kogelvrije vesten, computers, communicatie apparatuur en documenten.

Twitter avatar bbvpro Bureau Buitenland Bij inval bij #EU-missie in #Tripoli zijn vuurwapens, computers en apparatuur meegenomen door de gewapende mannen, zegt @RikDelhaas

De voormalige rebellengroep, bekend onder de naam Operatiekamer van de Libische Revolutie, eiste de tijdelijke gevangenneming van Zeidan vorige maand op vanwege diens rol bij de arrestatie van een topfiguur van Al-Qeada door de Verenigde Staten vlak daarvoor.

Niet helemaal duidelijk welke spullen precies zijn meegenomen

Directeur Herman Baumgartner van het Franse beveiligingsbedrijf Argus, belast met de beveiliging van de 40 man sterke EUBAM-missie die helpt de Libische grensbewaking op orde te brengen, erkent tegenover Bureau Buitenland dat de groep in de controlekamer is geweest, maar ontkent dat er spullen zijn meegenomen.

Ook de woordvoerder van EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton bevestigt dat de groep in de controlekamer van het beveiligingsbedrijf Argus binnen is geweest, maar dat daar helemaal geen wapens aanwezig waren en dat de overvallers alleen twee kogelvrije vesten hebben meegenomen die eigendom waren van het beveiligingsbedrijf Argus.

Ana Gomes, lid van het Europees parlement, spreekt desalniettemin van een “zeer ernstig incident” en wil Ashton om opheldering vragen. Zij is zeer ontstemd dat de leider van de EUBAM-missie, de Fin Antti Hartikainen, geen melding heeft gemaakt van het incident toen hij op 14 oktober het Europees parlement briefde.

De EU heeft na het incident overwogen EUBAM uit Libië terug te trekken en de missie te verplaatsen naar Malta. Maar vanwege logistieke problemen (dagelijks op en neer vliegen naar Libië) besloot zij uiteindelijk de missie toch in Libië te laten.

De VVD stelde naar aanleiding van de berichten vandaag Kamervragen aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.