Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Locatie van proces tegen Morsi aangepast

Overblijfselen van een poster met de beeltenis van Mohammed Morsi, eerder dit jaar gefotografeerd in Kairo deze week. Foto Reuters / Louafi Larbi

Het proces tegen de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi is verplaatst. Het proces, dat morgen begint, zal worden gehouden in een politieacademie in het oosten van Kairo. De verandering van locatie werd op een chaotisch verlopen persconferentie bekendgemaakt.

De rechtszaak tegen Morsi zou in eerste instantie in een andere politieacademie, in het zuiden van de Egyptische hoofdstad, plaatsvinden. De vrees bestaat echter dat het proces tot nieuwe geweldsuitbarstingen zal leiden tussen aanhangers van Morsi enerzijds en tegenstanders en de veiligheidsdiensten anderzijds. De zwaarbewaakte academie in het oosten van Kairo is bovendien al ingericht als rechtszaal, nadat ook het proces tegen Morsi’s voorganger Hosni Mubarak daar al plaatsvond, schrijft persbureau AP.

Update 22.55 uur: Een bron bij het ministerie van binnenlandse zaken zei dat er geruchten zijn dat Morsi-aanhangers zelfmoordaanslagen hebben voorbereid, evenals moordaanslagen op religieuze leiders en aanvallen op gebouwen van het leger. Dezelfde bron zei volgens persbureau AP “een soort hysterie en rellen” te verwachten “zodra Morsi bij de rechtbank komt opdagen.” Onder de aanhang van Morsi zijn mensen die bang zijn dat de huidige machthebbers van eventuele ongeregeldheden gebruik zullen maken om Morsi te vermoorden.

Familie Morsi niet aanwezig bij het proces

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch schreef gisteren in een rapport dat sinds Morsi op 3 juli werd afgezet door het leger dertienhonderd mensen om het leven zijn gekomen.

Morsi is aangeklaagd voor het aanzetten tot moord en geweld. Zijn aanhangers gingen vrijdag al de straat op om te protesteren tegen de vervolging van de ex-president. Ze hebben gezworen door te gaan met demonstreren.

De familie van Morsi zei niet aanwezig te zullen zijn bij zijn proces. Osama Morsi, een van de zoons van de ex-president, zei eerder vandaag dat de familie de legitimiteit van het proces niet erkent. Morsi werd op 3 juli afgezet door het leger en is aangeklaagd wegens het aanzetten tot moord en geweld. Volgens zijn zoon is Morsi “ontvoerd” en wordt hij “gegijzeld”.