Kosovo naar de stembus

Verkiezingsposters in het stadje Gracanica, waar voornamelijk Serviërs wonen.
Verkiezingsposters in het stadje Gracanica, waar voornamelijk Serviërs wonen. Foto Reuters / Hazir Reka

In Kosovo zijn de stembureaus opengegaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor het eerst mag ook de Servische minderheid in het noorden meedoen sinds Kosovo de onafhankelijkheid uitriep in 2008.

Kosovo was tot dat jaar onderdeel van Servië en werd de jaren daarvoor bestuurd door de VN na de Kosovaarse oorlog. In het land woont een grote Albanese meerderheid, maar in het noorden wonen vooral Serviërs. Volgens de laatste tellingen in 2011 telt de staat 92 procent Albanezen en ruim 5 procent Serviërs.

De verwachting is dat zij deze verkiezingen zullen boycotten omdat ze hun deelname zien als het valideren van Kosovo’s afscheiding van Servië. Sommige Albanezen denken juist dat de verkiezingen de weg zouden vrijmaken voor de Servische minderheid om autonomie te eisen voor een deel van het land waar zij wonen.

De onafhankelijkheid van Kosovo wordt door ongeveer de helft van de landen in de VN geaccepteerd. In 2010 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat het uitroepen van de onafhankelijkheid niet in strijd is met het volkenrecht.