Knoops doet beroep op Timmermans in zaak Poch

Oud-Transaviapiloot Julio Poch in de rechtbank in Argentinië eerder dit jaar.
Oud-Transaviapiloot Julio Poch in de rechtbank in Argentinië eerder dit jaar. Foto ANP / Leandro Teysseire

Advocaat Geert-Jan Knoops wil dat minister Frans Timmermans zich opnieuw bemoeit met de rechtszaak van oud-Transaviapiloot Julio Poch die in Argentinië in voorarrest zit. Dat schrijft persbureau ANP.

De oud-piloot van Transavia zou een rol zou hebben gespeeld bij de dodenvluchten tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983). Tegenstanders werden toen gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gegooid. Poch zou deze vluchten hebben gevlogen, maar ontkent dit.

Eerder deze week verlengden de rechters in Argentinië het voorarrest van Poch, die al vier jaar vastzit, met nog een jaar. De inhoudelijke behandeling is voorlopig nog niet in zicht geen zicht op een inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Zijn advocaat vreest dat het nog wel tot 2016 of 2017 kan duren voordat de rechters uitspraak doen in zijn zaak.

Knoops vindt dat Nederland zich hard moet maken voor een eerlijk proces.

“Nederland heeft in 2009 op verzoek van Argentinië aan dat land en Spanje vluchtgegevens van Poch verstrekt, zodat hij in Spanje kon worden aangehouden. Nederland heeft dus zonder enig voorbehoud indirect aan de uitlevering meegewerkt en is dus medeverantwoordelijk voor de huidige situatie waarin Poch zit.”

Begin dit jaar steunde minister Timmermans van Buitenlandse Zaken nog een verzoek om vrijlating op humanitaire gronden. De Argentijnse rechter wees dat destijds echter af.