Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Kerry onverwacht op bezoek in Egypte

Minister Kerry (tweede van rechts) op verrassingsbezoek bij de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Fahmy in vandaag Caïro.
Minister Kerry (tweede van rechts) op verrassingsbezoek bij de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Fahmy in vandaag Caïro. Foto Reuters / Jason Reed

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is vandaag onverwacht aangekomen in Egypte, meldt persbureau AP. Kerry heeft bij de interim-regering aangedrongen op hervormingen.

Het is het hoogste Amerikaanse bezoek sinds oud-president Mohammed Morsi in juli werd afgezet door het leger. De Verenigde Staten hebben sindsdien 1,3 miljard euro aan militaire hulp en 260 miljoen euro aan ander hulpgelden aan Egypte opgeschort. De laatste keer dat Kerry het land bezocht, was afgelopen maart toen hij bij de regering-Morsi eveneens aandrong op hervormingen.

Volgens hoge ambtenaren van zijn ministerie kunnen de gelden weer vrijgemaakt worden zodra Egypte het democratisch proces weer opstart en vrije verkiezingen organiseert. In zijn ontmoeting met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken benadrukte Kerry dat het land “moeilijke uitdagingen” en “turbulente jaren” wacht, maar dat de VS bereid is te helpen.

Verslechterde betrekkingen tussen VS en Egypte

Het Egyptische staatspersbureau maakte drie dagen geleden al melding van Kerry’s bezoek. Maar Kerry’s ministerie wilde zijn reis naar Kaïro pas bevestigen nadat zijn toestel was geland. De mate van geheimzinnigheid rond Kerry’s bezoek is een teken van de verslechterde relatie tussen aloude bondgenoten Egypte en de Verenigde Staten sinds Morsi’s val.

Egypte is de eerste stop van Kerry’s negendaagse reis door het Midden-Oosten. Hierna reist hij onder meer door naar Saudi-Arabië, Israël, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije en Marokko. De trip wordt gezien als een ‘damage control’-missie om alle onrust die is ontstaan over de afluisterpraktijken van de NSA enigszins in te dammen.

Het proces tegen Morsi, die wordt beticht van het aanzetten tot moord en geweld, begint morgen. Zijn aanhangers hebben al grote demonstraties aangekondigd. Uit vrees voor rellen wordt de locatie van het proces dan ook geheim gehouden.