Hele en halve marathon Terschelling afgelast wegens verwachte wind

De Berenloop marathon vorig jaar. De halve en hele marathon is vandaag afgelast vanwege te verwachten harde wind en regen.
De Berenloop marathon vorig jaar. De halve en hele marathon is vandaag afgelast vanwege te verwachten harde wind en regen. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De marathon van Terschelling, de Berenloop, is afgelast vanwege de verwachte extreme weersomstandigheden. Op de Wadden wordt storm verwacht waardoor de organisatie de veiligheid van de deelnemers niet kan garanderen.

De hele marathon werd gisteren al afgeblazen, vanmorgen werd ook een streep gezet door de halve marathon, waarvoor zich het maximale aantal deelnemers had ingeschreven. Het risico op onderkoeling van deelnemers door een combinatie van veel wind en regen is te groot, aldus de organisatie in een verklaring. Bovendien is het het parcours, met name in de bossen, niet veilig. Op het eiland zijn verder onvoldoende medische voorzieningen.

Het KNMI heeft vandaag voor het hele land code geel voor ‘gevaarlijk weer’ afgekondigd vanwege de kans op regen en onweer. Voor de Wadden geldt bovendien een waarschuwing voor zware windstoten tot tachtig kilometer per uur.

De Berenloop is een populaire marathon. Er kunnen maar 4500 lopers aan meedoen. Het parcours voert voor een groot gedeelte over het brede Noordzeestrand. De teleurgestelde deelnemers moeten nu weer wachten op volgend jaar, dan is de marathon op 2 november gepland.