Heerenveen verliest voor derde keer op rij

Heerenveen heeft zijn derde opeenvolgende nederlaag in de Eredivisie geleden. De ploeg van coach Marco van Basten ging met 2-0 onderuit bij FC Utrecht. Jens Toornstra opende na negentien minuten de score uit een vrije trap. Jacob Mulenga stelde de Utrechtse zege vervolgens veilig in de tweede helft.

Dat Utrecht bij rust met 1-0 aan de leiding ging, mocht gezien het wedstrijdverloop best opmerkelijk worden genoemd. Heerenveen was beter, maar verzuimde dat in de score tot uitdrukking te brengen. Vooral Alfred Finnbogason was ongelukkig. De IJslander miste twee grote kansen. Bovendien mocht de spits zich beklagen dat hij geen strafschop kreeg, toen hij bij zijn tweede mogelijkheid door Kai Heerings werd gevloerd.

Utrecht opende de score uit een vrije trap van Toornstra, die profiteerde van een door Mulenga gecreëerd gat in de Heerenveen-muur. Vlak na rust verdubbelde de Zambiaan zelf de marge. Hij reageerde, weliswaar in buitenspelpositie, attent op de rebound die ontstond na een schot van Steve de Ridder op de paal.

Van Basten stapte na het buitenspeldoelpunt van Utrecht boos het veld in. Voor straf werd hij door scheidsrechter Jochem Kamphuis naar de tribune gestuurd.

Van Basten over het buitenspeldoelpunt:

Gedwongen door de achterstand ging Heerenveen risico’s nemen en dat speelde Utrecht in de kaart. Grote gaten vielen in de Heerenveense defensie. Mulenga verzuimde echter op de tegenstoot de score verder op te voeren en liet twee grote mogelijkheden onbenut.

Utrecht achterhaalde door de zege Heerenveen op de ranglijst, al hebben de Friezen nog wel een inhaalduel tegen ADO Den Haag tegoed. Beide ploegen hebben vijftien punten. Daarmee staan ze respectievelijk tiende en twaalfde.

De reactie van FC Utrecht-coach Jan Wouters:

(Novum)