Franse minister: journalisten in Mali in koelen bloede geëxecuteerd

Een man in Parijs kijkt naar de foto's van de twee in Mali omgekomen Franse journalisten. Foto AFP / Pierre Andrieu

De twee Franse journalisten die gisteren dood werden gevonden in Mali, zijn volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius in “koelen bloede” geëxecuteerd. Hij zei dat vandaag na een gesprek met enkele andere ministers en de Franse president Francois Hollande, meldt persbureau AP.

De twee journalisten werden ontvoerd en doodgeschoten nadat zij een leider van de Touaregrebellen in het noorden van Mali hadden geïnterviewd, in de plaats Kidal. De noordelijke stad staat onder controle van deze rebellen.

De verslaggevers zouden na afloop van het interview door gewapende mannen zijn meegenomen en een paar minuten later al zijn gedood.

Fabius kon vandaag nog altijd niet zeggen wie er precies achter de moord zitten en waarom uitgerekend deze twee journalisten het doelwit van een aanslag waren. Wel noemde hij de dubbele moord “weerzinwekkend”.

Wel zei hij dat de twee meerdere keren beschoten zijn, de ene journalist drie keer en de andere twee keer, en dat hun lichamen dichtbij het voertuig waarmee zij zouden zijn meegenomen gevonden zijn, zo’n 12 kilometer buiten Kidal. Er zouden geen sporen van een gevecht zijn geweest, wat sterk duidt op een executie in koelen bloede.

Nederland zendt binnenkort militairen naar Mali

De Franse president Hollande en zijn Malinese collega Ibrahim Boubacar Keita zeiden gisteren in een reactie op de dubbele moord vastberaden te zijn “de gemeenschappelijke strijd tegen terrorisme” te vervolgen en te winnen.

Frankrijk begon in januari met een militaire interventie in haar voormalige kolonie, om jihadisten en Touaregrebellen te verdrijven uit Noord-Mali. Separatistische rebellen zijn echter weer naar dat gebied teruggekeerd.

Nederland maakte afgelopen week bekend bijna vierhonderd militairen naar het gebied te sturen, als onderdeel van de VN-missie.