Deze kunstwerkjes kun je allemaal zien onder een microscoop

Winnaar van de competitie.
Winnaar van de competitie. Screenshot Photomicrography Competition / Wim van Egmond

Fotomicrografie zijn foto’s die door een microscoop gemaakt zijn. De jaarlijkse fotowedstrijd in deze tak van sport, die wordt gehouden door Nikon, is deze week gewonnen door de Nederlander Wim van Egmond met zijn foto van een alg (diatomee).

Van Egmond, freelance fotograaf, maakt al sinds zijn jeugd foto’s van de natuur. Hij heeft al tientallen micro-organismen onder z’n microscoop gelegd, maar vindt vooral organismen uit de zee inspirerend. Op zijn site die hij het Micropolitan Museum noemt, staan nog meer voorbeelden van zijn werk.

De fotowedstrijd laat prachtige beelden zien. Vanzelfsprekend zitten er de nodige foto’s bij van insecten die uitvergroot plotseling griezelige wezens worden uit een horror- of science fictionfilm. Zo is er een bijzondere foto waarop een kever als een soort gevelde King Kong op zijn zij ligt terwijl de mijten over hem heen kruipen.

Maar de wedstrijd heeft ook heel verrassende beelden van andere soms alledaagse objecten of processen die in het lichaam plaatsvinden. De foto van de opname van suiker in vetcellen is bijna een abstract kunstwerk dat niet zou misstaan in een museum voor moderne kunst:

Twintigste plaats in de fotowedstrijd van Nikon. Screenshot Micrographyphoto Competition / James Burchfield

Een foto in de categorie onderscheidend:

Screenshot Microphotography Competition / Solvin Zankl

In dezelfde categorie. Geen kerstballen in de boom, dauw op een spinnenweb:

Screenshot Micrography Competition /Massimo Brizzi

In dezelfde categorie. Zo ziet vitamine C er dus uit als je het sterk uitvergroot:

Screenshot Microphotography Competition / Raul Gonzalez

Een foto in de categorie eervolle vermeldingen, foto van een chemisch goedje dat onder de microscoop een fantastisch decor voor het Zwanenmeer zou zijn:

Foto van een chemische stof die in medicijnen wordt gebruikt. Screenshot Micrographyphoto Competition / Thomas Balla

Kijk hier voor een overzicht van alle prachtige beelden.