Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Burgemeester geschrokken van schade windhoos - wegen weer vrij

Schade op het bedrijventerrein Broekweg door de windhoos die vanaf het bedrijventerrein dwars over de stad trok. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Burgemeester van Wijk bij Duurstede Tjapko Poppens is geschrokken van de verwoestende werking van de windhoos in zijn gemeente. Die liet vanmiddag een spoor van vernielingen achter, van het bedrijventerrein Broekweg/Langshaven, over de wijk De Horden tot en met de binnenstad.

Poppen zegt op de website van zijn gemeente:

“De ravage die ik aantrof was enorm. Gelukkig zijn er tot nu toe geen gewonden gevallen. Bewoners die ik sprak waren nog zeer onder de indruk van wat hen was overkomen.”

Poppens is bemoedigd door de grote saamhorigheid tussen de hulpdiensten, buurtbewoners en gemeente.

“Men hielp elkaar.”

Noodweer in grote delen Nederland:

bedrijven terrein rond 21.00 uur grotendeels vrijgegeven

Gebouwen in een gebied van zo’n twee kilometer lang en zestig meter breed liepen grote schade op. Ook werden veel auto’s beschadigd door omvallende bomen en afgebroken takken. Er kwamen ‘enorm veel’ meldingen binnen.

Vanwege de veiligheid van bewoners, ondernemers en hulpdiensten werd het vanwege het instabiele weer vallende takken en dakpannen nodig geacht een aantal gebieden af te sluiten, maar die maatregel werd in de loop van de avond grotendeels opgeheven.

Het bedrijventerrein werd rond 21.00 uur grotendeels vrijgegeven voor ondernemers. Drie bedrijfspanden worden nog nader onderzocht op veiligheid. De politie blijft bij het terrein aanwezig.

De brandweer was vanavond nog bezig gevaarlijke situaties in de binnenstad het hoofd te bieden.

(Novum)