Wow! Hij heeft spekchips

Broodtrommels die niet op school leeggekieperd worden. Drie topkoks maken toptrommels.

Broodtrommel van tv-kok Pierre Wind
Broodtrommel van tv-kok Pierre Wind

Wie denkt dat het elke dag klaarmaken van de broodtrommel gedoe is, moet eens kijken naar het YouTube-filmpje van de kookshow Cooking with Dog. Een Japanse vrouw maakt – geflankeerd door een grijze poedel – een zogenoemde Bento Box klaar, een lunchtrommeltje. Ze verandert een knakworstje in een octopus met acht tentakels en ogen van sesamzaadjes. Een kwart appel wordt een konijn. Ze frituurt kip en pompoen (die ze daarna door de honing wentelt). Ze maakt aardappelsalade. Rolt sushi. Draait gekookte spinazie in een omelet. En als ze klaar is – de poedel nog steeds naast haar – rangschikt ze alles heel kunstig in een beeldschoon houten doosje.

Stel dat je zo’n trommeltje mee zou geven aan schoolkinderen. Zouden ze dat dan ook leegkieperen in de prullenbak? Of het vol weer mee naar huis nemen? Want dat is vaak het lot van het dagelijks brood dat mee naar school gaat. Ik had geen tijd om te eten, zegt het ene kind. Ik had geen trek, zegt het andere.

De broodtrommelmaker moet bij zichzelf te rade gaan. Er zijn er die zelf in de lunchpauze naar een broodjeszaak lopen en daar, bijvoorbeeld, een vers volkorenbroodje met manchego, vijgenchutney en pijnboompitten bestellen, terwijl ze die ochtend hun kind naar school hebben gestuurd met twee niet meer zo verse boterhammen met pindakaas.

Scholen maken anno 2017 steeds meer werk van gezonde voeding. Appels liggen er in overvloed. Maar daarmee ben je er nog niet.

Een uur eerder opstaan om een Bento Box klaar te maken, is misschien wat overdreven, maar wat kun je in een broodtrommel stoppen om te zorgen dat ’ie ook leeg gegeten wordt? Wat is voedzaam en lekker en doorstaat een ochtend in een warme rugzak waarmee gesmeten wordt? We vroegen het aan drie koks: tweesterrenchef Margot Reuten van restaurant Da Vinci in Maasbracht, tweesterrenchef Martin Kruithof van restaurant De Lindenhof in Giethoorn en reizend chef-kok Pierre Wind die op basisscholen ‘smaaklessen’ geeft, een vak dat, volgens zijn diepste overtuiging, verplicht zou moeten worden. Margot Reuten bedacht onder meer een salade van meloen, feta en munt, Martin Kruithof geeft wentelteefjes mee en Pierre Wind stopt groentefriet in een puntzakje.

De wekker hooguit tien minuten eerder zetten, meer tijd is eigenlijk niet nodig. Afgezien van de broodworteltaart van Martin Kruithof. Volgens de foodstylist die het brood klaarmaakte voor de foto hiernaast, was dat een „hell of a job”. Maar hoeveel werk is het om drie lapjes bacon even in de magnetron te leggen om onweerstaanbare spekchips te maken? Hoe moeilijk is het om de staafmixer even in een paar tomaten te zetten voor gazpacho (Martin Kruithof)? En wie toch pasta eet, kookt wat meer om de volgende dag een pastasalade mee te geven (Margot Reuten).

Wat zou het fijn zijn als die met zorg klaargemaakte broodtrommels op school koel bewaard zouden kunnen worden. „Er staan kluisjes op scholen. Waarom niet ook klimaatkasten om de lunch in te bewaren?” zegt Martin Kruithof. En Pierre Wind voert een pleidooi voor „broodtrommels met koelelementen”.

De broodtrommel moet opwinding in de klas veroorzaken, zegt Pierre Wind. „Dat klasgenoten denken: Wow, hij heeft spekchips. Dat wil ik ook! Of: ik ga ook aan mijn moeder vragen of ik amandelen mee mag. Kicken. En waarom krijg ik eigenlijk geen groentefriet?” De broodtrommel, zegt Wind, moet cool worden.

Zie voor recepten: nrc.nl/broodtrommel