Waarover praten we dit weekend? Over Lou Reed en roltrappen

Feestjes en etentjes in het weekend kunnen blijven hangen in een kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: verkondig eens een stevige mening, snijd een spraakmakend onderwerp aan. Next helpt.

Lou Reed is een van de meest overschatte artiesten van de twintigste eeuw. De deze week bij een tai chi-oefening overleden zanger dankt zijn faam vooral aan buitenmuzikale zaken – als Andy Warhol niet de beroemde bananen-platenhoes had gemaakt voor Reeds band The Velvet Underground was hij al lang vergeten. Hij kon amper gitaar spelen of zingen. Dat zijn simpele liedjes zo veel musici hebben geïnspireerd, is vooral heel jammer. Dankzij Reed loopt het baggeraanbod de spuigaten uit.

Je kunt niet het ene deel van de bevolking stenigen en het andere niet. De schatrijke sultan van Brunei, een staatje in het noorden van het eiland Borneo, wil straffen als steniging en amputatie invoeren. Maar alleen voor boefjes uit het islamitische volksdeel: etnische Chinezen en andere minderheden, die minder rechten hebben, worden alleen via het burgerlijk recht bestraft. Dat is tekenend voor hun positie. Behandel de minderheden gelijkwaardig. Laat hen ook in aanmerking komen voor steniging.

De tijd is rijp voor marktwerking. En dan bedoelen we: échte marktwerking. Wat ons in de afgelopen jaren is verkocht als de wilde frisheid van concurrentiekracht blijkt in de praktijk oncontroleerbare molochs te hebben opgeleverd. Slechts vier zorgverzekeraars (Achmea, VGZ, CZ, Menzis) beheersen nu de medische geldstromen, 10 procent van ons nationale inkomen. Doel: kostenbeheersing. Gevolg: kostenstijging. Drie banken (ABN AMRO, ING, Rabobank) domineren ons geldverkeer. Deze week moest de Rabobank z’n maskers laten vallen. Ook daar kwam een topman ten val die moest bekennen: ik wist het niet, ik zag het niet, ik had geen greep op de fraudeurs in mijn veel te grote geldwinkel.

Groningen moet in opstand komen. De provincie wordt volledig uitgebuit. Nederland profiteert al jaren van de gaswinning, en wat krijgen ze d’r voor terug? Aardbevingen en verzakkingen. Volgens het Dagblad van het Noorden is er een klein miljard nodig om de aardbevingsregio veilig en aantrekkelijk te houden. Laat de staat maar snel beginnen met herstelbetalingen.

De roltrap is geen wassenbeeldenmuseum. Althans, dat zou hij niet moeten zijn. Veel roltrapgebruikers denken daar anders over en zorgen voor opstoppingen. Zij nestelen zich met rolkoffers en winkeltassen hinderlijk aan de linkerkant van de roltraptrede, terwijl zij keuvelen met hun partners aan hun rechterflank. Het zou toch een van de basale normpjes en waardjes moeten zijn dat je links doorloopt en rechts stilstaat? Stuur de opstoppers naar een heropvoedingskamp.

Durf eens iemand de vraag te stellen: ‘Waarom stel jij nooit eens een vraag?’ Let maar op: er zijn mensen die zelden of nooit vragen stellen. Ze luisteren met een half oor naar wat jij zegt en zien voortdurend aanleiding er een eigen verhaal aan vast te knopen. Hun verhalen kunnen best interessant zijn. Maar echt contact heb je niet met zulke mensen. Ze leven in hun eigen wereldje en staan niet open voor indrukken en inzichten die daarbuiten vallen.

Met bijdragen van Merlijn Kerkhof en Gijsbert van Es